Opinii

Anul economic 2016 în România: plictisitor şi electoral

Anul economic 2016 în România: plictisitor şi electoral

Autor: Dragos Damian

29.12.2015, 15:39 1179

Pregatiti-va pentru un an plictisitor din punct de vedere economic, fie ca ne referim la evenimente structurale sau la economia de zi de zi.

Astfel,

- nu se prevad a se lansa proiecte ambitioase de infrastructura, indiferent de domeniu;

- nu vor veni investitori-surpriza ca sa reindustrializeze Romania,

- nu se vor absorbi in mod miraculos mai multe fonduri europene,

- bancile raman in “stand-by mode”, creditand fara riscuri doar proiecte angajate de stat sau agenti economici care oricum stau pe cash (si nu ar avea nevoie de creditare decat pentru un pic de igiena in fluxul de numerar).

In 2016 cresterea economica si a veniturilor bugetare sunt pro-ciclice si circumstantiale avand la baza mai ales un consum sporit si incasarile din TVA (rezultat al inspectiilor militarizate ale ANAF si doar in plan secund al reducerii taxei sau al preturilor in general, al cresterii increderii in economie sau al conformarii voluntare). Cei mai curajosi sau mai ambitiosi si-ar fi dorit sa vada o crestere sustenabila provenind din infrastructura, industrializare sau din fiscalitatea indirecta alta decat TVA - chiar si daca ar fi trebuit sa ne imprumutam pentru asta.

In rest indicatori atipici (prin contrast cu indicatorii Eurostat la care ne raportam) dar neasteptat de buni chiar pe termen mediu – exceptand balanta comerciala si eventual deflatia, ultima riscand sa faca victime mai devreme sau mai tarziu printre antreprenori.

Si ca atare, banii rezultati din cresterea economica au fost deja impartiti cu avant pre-electoral:

- cresteri pentru anumite categorii de salariati din domeniul public,

- cresterea salariului minim pe economie,

- venituri si pensii speciale pentru alesii poporului.

La care se adauga o serie de one-off-uri tot cu caracter electoral pe care le anticipam. O sa creasca un pic deficitul, si ce daca, de la caz la caz o sa ne imprumutam sau o sa angajam credite din 2017, daca si unde este nevoie.

Se poate aprecia in marja de eroare statistica ca romanii in general traiesc decent nu neaparat datorita evolutiilor economice cat mai ales pentru ca multi dintre ei primesc bani din diaspora, sau pur si simplu pentru ca sunt adaptati la “conditiile economice specifice” (a se citi evaziune fiscala, munca la negru, coruptie marunta).

Iar framantarile economice, sociale sau politice la nivel european sau global sunt mai degraba neutre Romaniei, ba chiar ne pot influenta pozitiv daca stam cuminti si nu intervenim decat daca ne-o dicteaza interesul economic:

-  batalia bancilor in a aduce la paritate dolarul cu euro ne este oarecum indiferenta;

- globalizarea cu tinta spre BRICS este de neoprit – ca dovada, subiectul forumului Davos din 2016 este industrializarea;

- marile fuziuni & achizitii nu afecteaza sau afecteaza doar marginal tara noastra;

- barilul de 20 $ ieftineste energia;

- Grecia si criza migrantilor nu vor aduce UE in colaps;

- razboaiele si terorismul, la scara din prezent, sunt disconforturi care nu au cum zgudui economia mondiala (dimpotriva);

- Asia este departe, insa asteptata uniune economica euro-asiatica nu poate fi decat o oportunitate.

Iar Olimpiada si Campionatul European de Fotbal nu pot fi decat surse de crestere economica.

Si, aproape greu de crezut, esecul sau sovaielile sau amanarile empirice ale liderilor nostri sunt salvatoare, faptul ca nu suntem membrii zonei Euro sau zonei Schengen functioneaza in favoarea noastra.

Fara riscuri asadar in 2016 in economia Romaniei. Vreme numai buna pentru alegeri.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO