Opinii

Andreea Mitiriţă, PwC: Tranziţia energetică şi securizarea materiilor prime vor fi motoarele pieţei de M&A în sectorul energiei

Andreea Mitiriţă, Partener PwC România

Andreea Mitiriţă, Partener PwC România

Autor: Andreea Mitiriţă

28.02.2023, 10:57 142

Tranziţia energetică rămâne, în 2023 şi în viitorul apropiat, o prioritate pentru investitori şi companii, care vor aloca fonduri atât pentru fuziuni şi achiziţii (M&A), cât şi pentru dezvoltarea de proiecte de investiţii în acest sector, cu scopul de a-şi securiza lanţul de aprovizionare, în special în ceea ce priveşte energia regenerabilă şi mineralele de bază, reiese din raportul M&A Outlook 2023, realizat de PwC.

Deşi, în 2022, volumele şi valorile fuziunilor şi achiziţiilor în sectorul energiei, utilităţilor şi resurselor (EU&R) la nivel global au scăzut cu 17% şi, respectiv, 37%, după un an 2021 record, din cauza crizei energetice şi incertitudinilor generate de războiul din Ucraina, activitatea de M&A a revenit la nivelurile anterioare pandemiei în sectoarele chimiei, petrolului şi gazelor, energiei şi utilităţilor.

Doar activitatea de fuziuni şi achiziţii în sectorul minier şi al metalelor a rămas sub nivelurile pre-pandemice, în principal din cauza volumelor mai mici de tranzacţii în Asia-Pacific şi Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

Biocombustibilii şi mineralele rare, targeturi pentru fuziuni şi achiziţii în 2023

Pe parcursul anului trecut, am văzut mai multe exemple de tranzacţii care au implicat companii care converg în diferite sectoare sau subsectoare. Spre exemplu, companii chimice care au cumpărat proiecte de energie regenerabilă, companii de petrol şi gaze care au achiziţionat retaileri de energie electrică şi producători de echipamente auto care au cumpărat sau şi-au asigurat direct materia primă de la producătorii de minerale rare. Această tendinţă de convergenţă va continua, aducând noi investitori pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din EU&R şi sporind complexitatea acesteia.

Companiile petroliere şi-au arătat interesul de a dezvolta proiecte globale în domeniul biocombustibililor şi se concentrează pe achiziţia de biogaz. În acelaşi timp, marii jucători vor căuta în continuare parteneriate strategice şi vor fi din ce în ce mai interesaţi de preluări directe ale producătorilor şi dezvoltatorilor de minereuri esenţiale.

De asemenea, companiile petroliere vor continua să-şi regândească portofoliile de explorare şi producţie pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Totodată, investiţiile în întregul lanţ valoric al mobilităţii electrice vor creşte în 2023, potrivit raportului, pe măsură ce furnizorii de energie şi companiile de utilităţi vor căuta să creeze valoare din orice oportunitate, de la componentele bateriilor până la operatorii de puncte de încărcare.

Şi în România, sectorul energiei şi utilităţilor a generat anul trecut o multitudine de tranzacţii atât în domeniul energiei regenerabile, cu jucători noi care au intrat pe piaţă prin preluarea unor proiecte aflate în dezvoltare, cât şi în domeniul extracţiei de gaze naturale, iar anul 2023 se preconizează a fi la fel de activ.

Tendinţe la nivelul industriilor

În sectorul de petrol şi gaze, incertitudinea pieţei pe termen scurt şi mediu, respectiv volatilitatea preţurilor la materii prime, ritmul tranziţiei energetice, impactul impozitelor excepţionale şi geopolitica, va favoriza tranzacţiile de dimensiuni medii şi mai mici care adaugă noi capacităţi, mai degrabă decât tranzacţii mai mari şi transformaţionale. În cazul companiilor cu strategii de diversificare a tranziţiei energetice, fluxul de numerar puternic din hidrocarburi va continua să alimenteze oportunităţile de investiţii cu emisii reduse de carbon, precum energia regenerabilă, încărcarea vehiculelor electrice, biocombustibilii şi hidrogenul.

În industria extractivă, obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor continua să stimuleze cererea de minerale rare pe fondul unei atenţii crescute cu privire la securitatea aprovizionării.

În industria chimică este aşteptat un val de fuziuni şi achiziţii abia în a doua jumătate a anului 2023, pe fondul costurilor ridicate ale energiei şi penuriei de gaze naturale care pun presiune atât asupra marjelor, cât şi asupra capacităţii unor companii de a menţine fabricile deschise.

În sectorul de utilităţi, companiile mari se orientează către strategii de optimizare a portofoliilor, în principal prin eliminarea activelor secundare şi a reorientării capitalului către teme legate de securitatea energetică, decarbonizare şi tranziţie energetică.

 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO