Sanatate&Pharma

Grupul farma Sandoz mai vine cu 7 milioane de euro pentru investiţii în fabricile de medicamente din Mureş

Autor: Ioana David

20.10.2010, 17:16 32

"Continuăm să investim în pofida recesiunii pentru a obţine opoziţie puternică atunci când va trece criza. În prezent, planurilepe care le avem şi care au fost trimise către aprobare executiviloreuropeni prevăd investiţii de capital. Acţionarul nostru (Sandozeste parte a grupului Novartis - n.red.) a făcut deja o majorare decapital de 70 milioane de lei (16,7 mil. euro) în octombrie pentrua asigura fondurile pentru derularea acestor investiţii în aniiurmători", a spus Akos Balogh, CFO al Sandoz Pharma ServicesSRL.

Septembrie, o lună "puţin" mai bună

El a precizat că investiţiile de capital derulate de companie auprevăzut echipament de laborator nou, extinderea depozitului, darşi ale proiecte.

Balogh a fost numit CFO (chief financial officer) al companiei înmartie anul acesta, iar anterior a lucrat timp de 15 ani înElveţia, Thailanda şi Filipine în departamente precum financiar şibusiness development în cadrul Philip Morris International. Întretimp a mai ocupat şi poziţia de CFO pentru Europa Centrală şi deEst în cadrul General Electric Healthcare din 2001 până în 2003. Înprezent el locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi cei treicopii.

Pentru anul 2010 compania şi-a bugetat vânzări de aproape 300 mil.lei (71,4 mil. euro - vânzări interne, exporturi şi importuri), iardupă primele nouă luni a contabilizat afaceri de peste 200 mil.lei.

"Vânzările au crescut într-un ritm de două cifre (peste 10% - n.red.), în condiţiile în care ne-am majorat cota de piaţă, iar piaţacreşte şi ea, dar pleacă de la o bază foarte redusă. Cheltuielilecu medicamentele sunt numai un procent din nivelul altor stateeuropene, astfel că mai există loc de creştere", a adăugatdirectorul Sandoz România.

Livrările externe de medicamente ale Sandoz s-au ridicat la 30 mil.lei (7,1 mil. euro) în primele trei trimestre, în creştere cu 5%.Com pania livrează în state precum Austria, Bel gia, Croaţia,Cehia, Danemarca, Es to nia, Finlanda, Franţa, Germania, dar şialtele. "Primele nouă luni au fost bune din punctul de vedere alvânzărilor, dar foarte dificile din punctul de vedere alcolectării. Casa Naţională de Sănătate decontează banii dupăaproape 300 de zile şi de aceea distribuitorii nu-şi pot plăti latimp furnziorii. Cea mai dificilă perioadă a anului au fost lunile,dinainte de septembrie, când în final, sub presiunea FMI, guvernula dat drumul la fonduri", a adăugat Akos Balogh.

Ce deţine Sandoz în România

Sandoz operează două unităţi de producţie pe piaţa locală laTârgu-Mureş, structura şi portofoliul actual ale gigantuluielveţian din România rezultând pe parcursul mai multor ani în urmaunor fuziuni şi achiziţii care au vizat atât capacităţile dinRomânia, cât şi grupul la nivel internaţional.

Astfel, în 2001 compania slo vena Lek a achiziţionat producătorulPhar maTech din Târgu-Mureş, pentru ca în 2003 Lek să intre înportofoliul Sandoz.

În prezent, fabricile Sandoz se numără printre primele zecefacilităţi locale de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO