Sanatate&Pharma

Cum evoluează fuziunea dintre Merck şi Schering Plough şi când s-ar putea finaliza

Cum evoluează fuziunea dintre Merck şi Schering Plough şi când s-ar putea finaliza

Autor: Ioana David

26.10.2010, 16:56 22

"Practic atrebuit să integrăm totul. De laoameni la portofoliu, de la procese la modalităţile deimplementare. Punem bazele unei noi companii din două entităţi dejaexistente.În acest moment maiavem doar de fuzionat cele două companii din punct de vedere legal.Toate celelalte etape au fost încheiate", a spus Agata Jakoncicpentru Ziarul Financiar.

Merck a schimbat ierarhia în topul celor mai marijucători din industria medi camentelor atât la nivel internaţional,cât şi în România după ce a anunţat preluarea Schering Plough anultrecut într-un deal de ordinul zecilor de miliarde dedolari.

Anterior tranzacţiei niciuna dintre cele douăcompanii nu se afla în top zece pe piaţa locală, însă afacerile lorcumulate plasează noua firmă pe poziţia a şaptea, potrivit datelorcompaniei de analiză şi cercetare Cegedim România. Conformultimelor informaţii disponibile, în trimestrul doi al acestui anMerck (inclusiv Schering Plough) a avut vânzări de 118,6 mil. lei(28,2 mil. euro).

La finalul procesului de integrare, Merck va aveapeste 200 de angajaţi şi va deveni una dintre cele mai mari echipelocale ale unui producător internaţional de medicamente. Aproapejumătate dintre angajaţi provin de la Merck, iar jumătate de laSchering Plough.

"Integrarea celor două companii a fost un processimilar în majoritatea statelor din regiune, însă în România,ţinând cont de dimensiunea celor două companii, a fost maicomplex", a adăugat Jakoncic.

Din punct de vedere legal, în România Merck activeazăsub forma unei SRL în timp ce Schering Plough este oreprezentanţă.

"Integrarea celor două companii merge conformplanului, având în vedere că în România vorbim despre două companiicomparabile ca mărime. Se poate spune că această integrarea esteuna dintre cele mai importante atât la nivel mondial, cât şi înRomânia."

Piaţa de medicamente este estimată anual la circa 2mld. euro. Principalii jucători sunt Sanofi-Aventis, Roche,GlaxoSmithKline (GSK), Pfizer, Servier, Novartis. Dintreproducătorii locali, cei mai puternici sunt Terapia Ranbaxy,Zentiva, Antibiotice, Actavis, LaborMed.

Industria de medicamente a rămas pecreştere anul acesta însă principala problemă cu care companiile seconfruntă este reprezentată de recuperarea banilor dinpiaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO