Retail

Producătorul de ambalaje Can-Pack: Ne-am „adăpostit“ de scăderea vânzărilor de bere prin creşterea exporturilor

Autor: Mirabela Tiron

19.10.2010, 18:43 16

"Am vândut 500 de milioane de cutii metalice, cu 15% mai multedecât în primele nouă luni ale anului trecut, din care 150 demilioane au fost exportate. Ne-am angajat de la bun început laexporturi importante pentru a ne pune la adăpost de o eventualăscădere a pieţei locale a berii, ceea ce s-a şi întâmplat", adeclarat Cristian Cornea, executive general manager al companieiCan-Pack România. Vânzările de bere au scăzut cu peste 10% înprimul semestru.

Berea la PET deţine cea mai mare pondere în totalul vânzărilor debere pe piaţa românească (47% în 2008) faţă de 13% cât deţineaudozele metalice de bere, potrivit ultimelor date disponibile de laAsociaţia Berarilor României. Spre comparaţie, în ţărivest-europene vânzările de bere la doză reprezentau aproape 50% dinvânzările totale. "Am sesizat anul acesta o creştere a ponderiidozelor în consumul de bere, dar pe fondul scăderii uşoare aconsumului total de bere, volumele de doze vândute în România rămânrelativ constante", a precizat Cristian Cornea.

Trei din zece cutii pleacă la export

Afacerile companiei Can Pack Ro mânia au crescut datorităexporturilor reali zate. Astfel că în prezent exporturilecontribuie în cifra de afaceri a pro ducătorului de cutii metalicecu circa 30%, faţă de 20% anul trecut, când Can-Pack livra ambalajecătre companii din Turcia, Grecia, Moldova.

Anul acesta, Can-Pack România, care face parte din grupul polonezCan-Pack, a semnat contracte cu clienţi din Malta, Ungaria şiPolonia, după ce înainte semnase contracte în Maroc, Algeria şiTunisia. "Prin aceste eforturi avem aşteptări faţă de posibilitateade a genera un profit corect anul acesta."

Can-Pack şi-a bugetat investiţii de 400.000 de euro pentru anulviitor în echipamente care să menţină un cost de producţiecompetitiv. Cristian Cornea a susţinut că a bugetat pentru 2011afaceri în creştere între 10% şi 20% în urma dezvoltării bazei declienţi externi.

Critici la adresa mediului politic

"Nu fac estimări legate de piaţa locală, dar nu mă aştept la nimicbun. România este din păcate bolnavă cronic din punct de vederepolitic, economic şi social, şi în cazul bolnavilor cronic viitoruleste total imprevizibil", a declarat Cornea, adăugând că deşiexistă multe voci care susţin că România a ajuns la nivelul cel maide jos şi va începe să crească, el îşi permite să fiesceptic.

Grupul polonez Can-Pack cu afaceri de peste un miliard de euro, alcărui acţionar majoritar este compania nord-americană F&P Holding, mai deţine fabrici în Polonia, Ucraina, Slovenia, Cehia,Dubai, Franţa şi în alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO