IT&C

MCSI vrea să dea o licenţă TV digitală unei entităţi a statului, pe care o va opera Radiocomunicaţii

Autor: Dumitrache Adrian,

19.10.2010, 14:59 8

"Fără o licenţă de televiziune digitală, Societatea Naţională deRadiocomunicaţii (SNR) va avea mari probleme în viitor. Practic, cuajutorul viitoarei licenţe pe care o va opera, societatea nu va maifi obligată să dea afară din personal, cel puţin în următoriidoi-trei ani, în condiţiile în care, în urma a două procese deaudit, a reieşit că aproape 750 de salariaţi ar trebuidisponibilizaţi", a spus Vreme.

El a adăugat că, în cel mai scurt timp, va fi reluat procesul deacordare a celor două licenţe, stopat în luna august.

"În actul normativ adoptat de guvern în august, există unparagraf care spune că, în termen de 45 de zile, Executivul vaemite o nouă hotărâre privind stabilirea calendarului deimplementare a strategiei privind tranziţia de la televiziuneanalogică la cea digitală, aprobată prin HG 1.213/2009. Încă neaflă sub acest termen", a spus Vreme.

ANCOM susţine tranziţia la televiziunea digitală terestră lanivelul anului 2013, şi nu 2015, aşa cum a stabilit Guvernul înluna august.

"ANCOM susţine o readucere a acestui orizont de timp la nivelulanului 2013 şi nu 2015, alimentat de faptul că la nivelul UniuniiEuropene se va aproba în această toamnă programul de politică autilizării spectrului radio. Va trebui să ne adaptăm şi noi lacerinţele europene. Noi am făcut o propunere în acest sensMinisterului Comunicaţiilor şi cred că se va merge spre aceastăcale", a afirmat luni preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu

Prin HG 833/2010, Executivul a decis în luna august să amâne cutrei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisieianalogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutireacetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă decriză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentruoperatori.

Iniţial, România s-a angajat în faţa Uniunii Europene săfinalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestrăpână la 1 ianuarie 2012.

De asemenea, adoptarea HG 833/2010 a obligat AutoritateaNaţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii(ANCOM) să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acordaprimele două licenţe de TV digitală.

Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate deoperarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumelepentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.

Caietele de sarcini au fost cumpărate de RCS&RDS,Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii,Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi GeneralSatellite Sofia.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea RomPost Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii deradiocomunicaţii din România.

Sub brandul Radiocom, compania asigură suport de transmisiipentru telefonia publică, reţelele de telefonie mobilă, transfer dedate şi Internet.

SNR este controlată integral de stat, prin MinisterulComunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Pentru acest an, veniturile totale ale operatorului suntestimate la 358,7 milioane de lei, iar profitul net la 466.030lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO