Financiar

Garanti a trecut de borna de 1 mld. euro la active

Autor: Liviu Chiru

28.10.2010, 10:15 12

În timp ce majoritatea bancherilor se plângde lipsa de cerere, care nu le permite să îşi extindă afacerile,turcii raportează o creştere cu 50% doar de la începutul anului.Avantajul Garanti este însă că nu are în spate un stoc important decredite, astfel că rambursările nu sunt importante, iar fiecareîmprumut nou vândut se reflectă imediat şi întro creştere abilanţului.

"Şi în criză sunt clienţi buni şi firmeperformante cu care să faci afaceri. Avem tot ce ne trebuie ca săcreştem: capital, lichidităţi şi know-how. Folosim experienţa dinTurcia, unde banca-mamă are 10 milioane de clienţi", spune MuratAtay, 39 de ani, directorul general al GE Garanti Bank România. Dinvara aceasta, turcii au obţinut o licenţă bancară de la BNR, dupăce în trecut au funcţionat ca sucursală a subsidiarei grupului dinOlanda.

Garanti nu a precizat niciodată volumulinvestiţiilor realizate pentru dezvoltarea operaţiunilorlocale.

Singurul indicator publicat până acum estevaloarea tranzacţiei prin care GE Garanti Bank - banca localăautorizată de BNR - a preluat în vară operaţiunile sucursaleigrupului Garanti Bank International, de 68 de milioane deeuro.

Deocamdată rezultatul filialei locale rămânepe minus, din cauza cheltuielilor mari, însă Atay spune că planuliniţial, de trecere pe profit în 2011, stă în picioare.

Şeful Garanti spune că motorul creşteriieste reprezentat de vânzarea de credite pentru clienţii individualişi firmele mici, care au ajuns la echilibru cu afacerile generatede sectorul corporate. El afirmă că în ciuda creşterii rapide,calitatea portofoliului rămâne confortabilă, nefiind asumateriscuri prea mari.

"Ne monitorizăm atent clienţii şi încercămsă acţionăm preventiv dacă simţim că vor avea probleme", a spusAtay, fără să ofere însă mai multe detalii.

Cum reuşeşte totuşi Garanti să creascăcu ritmuri de două cifre pe o piaţă în stagnare?

Portofoliul de credite a urcat cu 30% de laînceputul anului, ajungând la circa 700 de miliaoane deeuro.

Aceasta înseamnă că turcii au ajuns la ocotă de 1,4% din creditul neguvernamental, de 48,8 miliarde de eurola sfârşitul lui septembrie, potrivit datelor BNR.

Pe partea de economisire creşterea a fostuşor mai rapidă, soldul depozitelor urcând cu 40%, până la 400 demilioane de euro. Aici motorul creşterii au rămas însă operaţiunilederulate cu clienţii companii.

Banca are acum 198.000 declienţi, cu 30% mai mulţi faţă de începutul anului.

"Acum discutăm bugetul pentruanul următor. Încă nu am stabilit cifrele, dar în mod cert vomcreşte", spune Atay.

Atay nu vorbeşte de o reţetăsecretă, ci indică produsele realizate "după nevoile clienţilor" caingredient de bază al creşterii. Produsul-vedetă al băncii rămânecardul de credit "Bonus Card", care are ataşat un program extins dereduceri la comercianţi parteneri, dar şi bonusuri la utilizare.Anul acesta, banca a lansat o variantă a cardului cu o oglindăîncorporată, dedicată clientelor. Pentru comercianţi, Garanti avenit cu o linie de credit flexibilă, stabilită în funcţie devolumul vânzărilor realizate prin POS-ul băncii.

Reia dezvoltareareţelei

Banca a dezvoltat practic de lazero operaţiunile de retail, construind în acest răstimp de treiani o reţea teritorială de 54 de unităţi. Berat Incinsel, fostulşef al băncii, anunţa în 2007 un plan ca reţeaua să ajungă la 120de unităţi până la sfârşitul lui 2009. Extinderea a fost însăîntreruptă în 2008-2009. Acum, Atay spune că până la începutulanului următor vor fi operaţionale 75 de unităţi, prin care Garantiva ajunge la acoperire naţională.

Turcii au o prezenţă veche pepiaţa locală, însă mult timp a fost concentrată pe segmentul decorporate.

După intrarea în acţionariatulbăncii a americanilor de la GE Money, braţul financiar algigantului General Electric, în 2005, Garanti a început să se uitecu mai multă atenţie şi spre retailul din România.

În 2006 GE Money a cumpărat la pachet înRomânia trei societăţi financiare nebancare, de leasing, consum şicredite ipotecare. Acum subsidiarele GE Money au acelaşiacţionariat cu GE Garanti Bank şi colaborează pe partea devânzări.

"Prin GE Money am vândut 40.000 de carduride credit", spune Atay.

Cum se restructurează uncredit

Atay spune că pentru clienţii care ajung însituaţia de a nu mai putea face faţă cu plata ratelor principalasoluţie este prelungirea perioadei de rambursare sau chiarrefinanţarea cu un alt tip de credit. "Dacă un client ajunge curată la cardul de credit de 500 de lei şi nu o mai poate suporta,îi propunem să se refinanţeze cu un credit de nevoi personale. Ratapoate să scadă astfel la 200-300 de lei lunar", explică Atay.Garanti a avut o ofertă specială pentru angajaţii din sectorulpublic, care puteau accesa credite la dobânzi cu un punct sub celestandard.Atay spunecă soluţii similare le sunt oferite şi acestor clienţi dacă auprobleme cu ratele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO