Energie

Un institut din Australia finanţează studiul de fezabilitate pentru stocarea de carbon la Turceni

Autor: Oncu Marius Gheorghe,

13.10.2010, 09:08 8

Proiectul derulat la Turceni vizează captarea a 1,5 milioane detone de dioxid de carbon pe an şi stocarea acestora în straturiacvifere saline din apropierea complexului energetic, prinintermediul unor conducte existente, folosite pentru transportulgazelor naturale, se arată într-un comunicat al Institutului Globalpentru Captarea şi Stocarea Carbonului.

Studiul de fezabilitate va analiza obiectivele proiectului,tehnologiile care vor fi utilizate, costurile totale şi programulde construcţie.

Institutul a anunţat, marţi, fonduri de 18 milioane de dolariaustralieni (18 milioane de dolari SUA) pentru şase astfel deproiecte la nivel global, două în Australia, două în Europa (celdin România şi un altul în Olanda), respectiv două în SUA.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri ainformat în august că a devenit membru al institutului australianla sfârşitul lunii iulie. Primul proiect propus de minister vizeazăcaptarea şi stocarea carbonului pentru blocul numărul şase de 330de MW al Complexului Energetic Turceni. Ministerul elaborează şipromovează documentaţia aplicaţiei pentru obţinerea finanţăriicomunitare în acest proiect.

Guvernul Australiei a anunţat înfiinţarea institutului în 2008şi s-a angajat să asigure anual finanţări de 100 de milioane dedolari australieni pentru a accelera dezvoltarea de tehnologiipentru captarea şi stocarea emisiilor de dioxid de carbon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO