Economic

BNR a modificat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8% la 8,2% - surse -

Autor: Marius Radu

02.11.2010, 13:11 2

"BNR anticipează că va închide acest an cu o inflaţie de 8,2%,scenariu pe care îl consideră chiar uşor optimist dacă se vormanifesta anumite riscuri", au spus sursele citate.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nou maximpentru ultimii doi ani, de 7,77%, depăşind estimarea medie aanaliştilor, de 7,6%.

În august, Banca Naţională a României a urcat estimarea privindrata inflaţiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, caurmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând din lunaiulie.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, menţinereadobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precumşi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabilepasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.

Totodată, BNR a stabilit ţinta de inflaţie pentru 2012 lanivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi a fixato ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus unpunct.

Banca centrală a arătat că ţintele asumate urmează să fiediscutate cu Guvernul.

BNR nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şiestimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la fineleacestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând culuna iulie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,74% anul trecut, dar s-asituat uşor în afara intervalului ţintit de 2,5 - 4,5%, după ce adepăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelorţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, când s-a plasat la6,5% şi, respectiv, 6,3%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrulacordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pecare România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zonaeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO