Auto&transporturi

Peste jumătate din plăţile din acest an au fost realizate în ultimele trei luni

Autor: Adriana Rosoga

04.11.2010, 19:19 7

Din 8,6 miliarde de euro fonduri europenestructurale disponibile pentru perioada 2007-2010, autorităţilelocale au virat beneficiarilor până acum aproape 1,4 miliarde deeuro, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie de 15,4%. Plăţilemajore au început să fie realizate în ultimele trei luni, când ceicare au câştigat proiecte europene au primit aproape 420 demilioane de euro.

Rambursările realizate până acum reprezintă încontinuare o sumă foarte mică, respectiv 390 de milioane de euro,restul fiind reprezentat de prefinanţări, adică sume acordate înavans pentru demararea proiectelor.

"Încă ne mişcăm foarte greu dacă ne uităm lagradul de absorbţie. Se apropie scadenţa şi începe să seconştientizeze la nivelul structurilor politice că trebuieconsumaţi banii europeni", spune Dragoş Jaliu, partener alcompaniei de consultanţă Structural ConsultingGroup.

În continuare, codaş la atragerea de fondurieuropene este programul operaţional transport (1,83%), care în lunaoctombrie nu a realizat nicio plată.

Motorul de creştereîl reprezintă în continuare prefinanţările, adică sumele acordateîn avans, care reprezintă peste 60% din plăţi.

În luna octombrie, benefi ciarii au primitcirca 160 mil.euro, din care aproape 40% reprezintă prefinanţărileacordate în cadrul programului dedicat dezvoltării resurselorumane.

Acesta este de fapt programul care a avansatcel mai mult cu plăţile, în condiţiile în care anul trecutînregistra cele mai scăzute rate de absorbţie şi care se plaseazăpe a doua po ziţie în funcţie de gra dul de absorbţie du păprogramul operaţional regional (27,7%).

"POS DRU a început să accelereze plăţile înultimele luni pe de o parte datorită faptului că a venit termenulde contractare pentru proiectele depuse în 2009, pentru care aînceput implementarea şi au început să se acorde prefinanţări. Pede altă parte, în septembrie s-au lansat granturile, s-a acceleratevaluarea şi deja, acum la început de noiembrie, s-au semnatcontracte şi s-au realizat plăţi", precizează Dragoş Jaliu,partener al companiei de consultanţă Structural ConsultingGroup.

Pentru perioada 2007-2010, în cadrulProgramului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) valoarea plăţilor se ridică la 372 de milioane de euro, dintrecare 70 de milioane de euro au mers către beneficiari în lunaoctombrie, ceea ce a dus la creşterea gradului de absorbţie la23%.

În ultimii trei ani, POS DRU are alocatefonduri europene în cuantum de 1,5 mld. euro.

Prin programul Operaţional Regional (POR)destinat autorităţ ilor locale şi firmelor care pot să obţină banipentru infrastructură, renovarea şcolilor, a spitalelor, apensiunilor sau hotelurilor, pentru achiziţionarea de mobilier,calculatoare sau echipamente, care are alocaţi pentru perioada2007- 2010 aproape 1,7 mld. euro, s-au realizat până la sfârşitullui octombrie plăţi de 500 de milioane de euro.

În total în implementare sunt peste 4.300 deproiecte cu o valoare totală de 10,3 mld. euro şi alte 5.980 învaloare de 12,9 mld. euro sunt aprobate şi urmează a fisemnate.

Auto rităţile care gestionează banii europenispun că, după semnarea contractelor, implementarea proiectelor şiatragerea banilor de la UE depinde de beneficiarii de fondurieuropene.

Cele mai scăzute grade de absorbţie leînregistrează programul operaţional transport (1,83%), care în lunaoctombrie nu a realizat nicio plată, programul de dezvoltare acapacităţii administrative (5,92%) şi cel de asistenţă tehnică(8,29%).

Cele mai scăzute grade de absorbţie leînregistrează programul operaţional transport (1,83%), care în lunaoctombrie nu a realizat nicio plată, programul de dezvoltare acapacităţii administrative (5,92%) şi cel de asistenţă tehnică(8,29%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO