Media & Advertising

Zilele lui Conrad Black devin din ce in ce mai intunecoase

19.11.2004, 00:00 7



Conrad Black, magnatul din industria media a fost acuzat de frauda de catre institutia de monitorizare a pietei de capital din SUA, The Securities and Exchange Commision (SEC), relateaza BBC News.



SEC nu a precizat suma amenzilor pe care le va aplica fostului proprietar al cotidianului britanic Daily Telegraph.



Black si adjunctul sau sunt acuzati ca si-ar fi insusit in mod fraudulos 85 de milioane de dolari de la trustul de presa Hollinger International intre 1994 si 2003.



SEC sustine ca Black si David Radler au tratat compania ca si cum ar fi fost "pusculita lor personala".



"In loc sa isi onoreze responsabilitatile si sa protejeze interesul actionarilor, acuzatii au inselat si au fraudat actionarii printr-o serie de mijloace de inducere in eroare si declaratii calomnioase", declara Stephen Cutler, directorul departamentului de investigatii din cadrul SEC.



In acest proces civil se cauta dovedirea vinovatiei lui Black si Randler in calitate de directori ai companiei.



Black nu va putea, totusi, sa fie condamnat la pedeapsa cu inchisoarea, de vreme ce procesul este unul civil, si nu unul penal.



Institutia americana a acuzat, de asemenea, si compania Hollinger Inc, firma canadiana pe care a condus-o Black., si care face parte din grupul media Hollinger International.



Black, unul dintre cei mai cunoscuti magnati media, a fost acuzat de sustragerea de fonduri din conturile Hollinger International, pentru a le folosi in interes personal.



Nathan Eimer, reprezentand compania Hollinger Inc, spune ca el nu a primit plangerea civila , dar a declarat ca firma "se va apara impotriva acuzatiilor ce ii vor fi aduse".



Intr-un alt proces aflat pe rol, Hollinger International sustine ca Black a furat 380,6 milioane de dolari cu scopul de a-si satisface capriciile personale: de la achizitionarea unui avion personal pana la cumpararea unui Rolls-Royce, si chiar a folosit banii companiei pentru a-si plati majordomul.



Cu toate ca a fost fortat sa demisioneze de la conducerea Hollinger International in noiembrie 2003, el a respins toate acuzatiile.



Hollinger Inc, un holding care cuprinde mai multe companii media si alte active, detine 18% din Hollinger International.



Desi poate parea o pondere nesemnificativa, aceasta confera firmei 68% din drepturile de vot la Hollinger International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO