Media & Advertising

TVR 1, amendat cu 10.000 de lei din cauza unor imagini indecente cu o cântăreaţă

TVR 1, amendat cu 10.000 de lei din cauza unor imagini...

Autor: Madalina Cerban

05.03.2013, 18:23 3961

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Lozul cel mare", difuzată la TVR 1 pe 28 februarie, în direct, între orele 16.45 - 17.30. În această emisiune sunt prezentate tragerile jocurilor de noroc ale Loteriei Române, programul respectiv cuprinzând şi momente artistice cu diferiţi cântăreţi.

Astfel, în ediţia din 28 februarie, prezentatorii Silvia Stanciu şi Marius Rădmăneştean au invitat-o în platou pe cântăreaţa Bijou. Cântăreaţa a purtat un dialog cu prezentatorii emisiunii, în care aceasta a dezvăluit faptul că poartă o ţinută (o rochie scurtă, foarte despicată pe ambele picioare) pe sub care nu poartă lenjerie intimă.

Concret, potrivit monitorizării realizate de CNA, Silvia Stanciu a întrebat-o pe Bijou ce poate spune despre "ţinuta" sa, prezentatoarea emisiunii precizând totodată că "nu are toate elementele, nu are nimic pe dedesubt". Atunci, cântăreaţa Bijou a adăugat: "Nu are elementul intim". Dialogul între cântăreaţa şi prezentatori a continuat, la un moment dat, Bijou spunându-i lui Marius Rădmăneştean: "Oricum, cât ai vrea să vezi ceva mai mult n-o să reuşeşti". Ulterior, cântăreaţa a început să cânte şi să danseze.

Cei mai mulţi membri ai CNA au considerat că situaţia de la TVR 1 a fost gravă, mai ales că a fost "premeditată" de moderatori, care au atras atenţia asupra faptului că Bijou nu purta lenjerie intimă.

"Dacă ne amintim ce a spus chiar eroina principală (Bijou, n.r.), nu mai putem să spunem că a fost vreo umbră (în cadrul în care a apărut imaginea în care părea că artista nu poartă lejerie intimă, n.r.) (...) Dacă o domnişoară spune aşa ceva, operatorii (care au filmat şi au transmis în direct, n.r.) vor simţi nevoia să vadă cu ochii lor dacă este adevărat sau nu ce a spus eroina. Se dovedeşte la minutul 3.20 că e foarte adevărat. Chestia asta este o premieră de absolut mare spectacol pentru televiziunea publică", a spus Cristina Trepcea, membru al CNA. "Nu cred că e întâmplător lucrul acesta, ci o competiţie cu ochii deschişi pe audienţă", a mai spus Trepcea.

La rândul său, Florin Gabrea, un alt membru al CNA, a spus că "vina principală a aparţinut celor doi prezentatori", deşi nu s-a văzut cu exactitate faptul că Bijou nu purta lenjerie intimă. "Acest nesaţ, apetit nesfârşit al redactorilor, prezentatorilor de a aduce în discuţie chestiuni sexuale....", a spus Gabrea.

"Domnule Gabrea, s-a văzut problema. Bine, nu aş numi-o problemă", a spus, râzând, Valentin Jucan, un alt membru al CNA.

Christian Mititelu, membru al CNA, a considerat că este grav ce s-a întâmplat. "E grav că a fost premeditat, că au vorbit despre asta, au anunţat că va urma ceva foarte interesant, excepţional (...) E jalnic să vezi o astfel de producţie îndoielnică", a mai spus Mititelu.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că ea nu este adepta separării televiziunii publice de celelalte televiziuni comerciale, pentru că Legea audiovizualului nu face această diferenţa. "Responsabili sunt acei prezentatori ai emisiunii (...) Prezentarea respectivă s-a făcut tocmai în sensul ăsta, că domnişoara nu poartă nimic (...) Eu, dacă eram producător la o astfel de emisiune, i-aş fi spus că nu are voie să intre pe post", a spus Iorga.

În schimb, Radu Călin Cristea, la rândul său membru al CNA, a spus că el este "mai liberal". "Să nu fim pudibonzi. Ne-am uitat foarte atent, sunt nişte sugestii care ar putea să indice o nuditate lesne identificabilă. Dar nu văd nicio problemă (...) Este puţină frivolitate acolo, nu văd partea de nuditate, nu văd o complicitate atât de pregnantă cu realizatorii emisiunii, ci pur şi simplu o chestie mai excentrică a unei dansatoare. Acea chestie incriminată cât a durat? O secundă?", a întrebat Radu Călin Cristea

"Nu e vorba de acea secundă în sine. Se întâmplă şi accidente (...) Dar se vede clar că realizatorul ştia, în această regie găsim vina", i-a spus Valentin Jucan.

"Modalitatea de filmare, absolut tot dialogul a fost insinuant (...) Aceasta este o emisiune plătită, cu Loteria Naţională. Deci au audienţa gata pregătită. Nu e destul. Deci, de ce doar bani? Sex şi bani", a spus şi Laura Georgescu, preşedintele CNA.

La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a propus amendarea postului TVR 1, cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

"Eu consider că e grav şi faptul că s-a întâmplat pe televiziunea publică e şi mai grav", a spus Lorand Turos. El a precizat că este grav şi faptul că la şedinţa CNA nu a fost prezent niciun reprezentant al TVR care să discute subiectul cu membrii CNA.

La rândul său, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a propus somarea publică a TVR 1. El a spus că ţine cont de faptul că a fost o singură imagine în care s-a văzut că artista nu purta lenjerie intimă. De asemenea, el a propus ca CNA să abordeze la un moment dat şi faptul că aceasta este o emisiune care "are legătură cu jocurile de noroc, care sunt interzise minorilor sub 18 ani în România". "Ar trebui să ne sesizăm cu intervalul orar în care sunt date aceste rezultate (tragerilor loto, n.r.)", a spus Buda.

La rândul său, Cristina Trepcea a făcut o altă propunere - amendă de 5.000 de lei -, însă ulterior şi-a retras-o şi a susţinut propunerea făcută de Lorand Turos - amendă de 10.000 de lei.

În urma votului membrilor CNA, propunerea lui Lorand Turos a fost aplicată. Astfel 7 membri ai CNA au votat "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea) , în timp ce 4 au votat "împotrivă" (Monica Gubernat, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu şi Viorel Vasile Buda).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO