Media & Advertising

SEC a pus ochii pe editorul Daily Telegraph

21.11.2003, 00:00 9

Hollinger, trustul de media ce detine Daily Telegraph, va fi anchetat de autoritatile financiare americane. SEC, organismul de reglementare a pietelor financiare din Statele Unite, a cerut in mod oficial acces la informatiile confidentiale ale companiei.
Hollinger a spus ca va colabora integral cu SEC, care a cerut documenteale comisiei interne de audit, referitoare la anumite plati controversate catre directori. Conrad Black, directorul executiv al trustului, a demisionat la inceputul acestei saptamani, dupa diverse dispute legate de aceste plati, cu doua zile mai devreme decat termenul fixat initial.
KPMG, care efectueaza controalele de audit ale trustului, a primit de asemenea solicitari oficiale de informatii din partea SEC.
Trustul Hollinger mai detine Sunday Telegraph, Chicago Sun-Times, Jerusalem Post si cateva ziare canadiene, si a anuntat ca s-ar putea sa vanda din active.
Criza de la Hollinger a izbucnit in urma unei investigatii interne care a descoperit ca Black si alti directori ai trustului si-au bagat in buzunar circa 32 milioane de dolari, fara aprobarea comitetului pentru audit al companiei.
Conform reprezentantilor Hollinger, 7,2 milioane dolari au fost retribuiti direct lui Black.
Banii proveneau din comisioane platite de cumparatorii unor publicatii si titluri vandute de Hollinger, pentru a li se garanta ca trustul nu lanseaza apoi produse concurente.
Aceasta stire i-a infuriat pe actionarii Hollinger, care sunt de parere ca banii ar fi trebuit sa fie investiti in companie.
Black a negat ca a facut vreo neregula, si impreuna cu ceilalti directori a fost de acord sa inapoieze banii, cu dobanda, pana in iunie 2004.
Oficiali ai altor institutii de presa britanice spun ca este ciudat modul in care acesti bani au fost transferati de la companie direct la directori.
Black a recunoscut, cu ocazia demisiei, ca structura companiei "trebuie, evident, renovata".
Hollinger a ales banca de investitii Lazard pentru evaluarea optiunilor de "renovare" pe care le are trustul, si care pot include vanzarea intregului grup, sau a unor active majore.
Zvonurile din industrie sugereaza ca printre activele ce vor fi scoase la vanzare se numara ziarele Telegraph, si ca printre potentialii cumparatori si-au manifestat interesul Washington Post, Daily Express si Daily Mail.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO