Media & Advertising

Liberty Media vrea mai multa putere in trustul controlat de Murdoch

17.12.2004, 00:00 14



Liberty Media, grupul de investitii media controlat de John Malone, se afla in tratative pentru a-si largi participatia in News Corp, a declarat un director al Liberty pentru Financial Times.



"Au avut loc unele discutii ", a spus Robert Bennett, directorul general al Liberty, investitorilor care au asistat la conferinta de presa de la UBS Media din New York. El a evitat insa sa intre in detalii. Purtatorul de cuvant al News Corp a refuzat sa comenteze afirmatia.



In luna noiembrie Liberty Media a stabilit etapele pentru o posibila ofensiva in vedere unei participatii mai mari in grupul News Corp. Reprezentantii Liberty Media au confirmat intentia trustului de a-si extinde ponderea actiunilor cu drept de vot de la 9% la 17%.



Totusi, Liberty a declarat ca nu are intentia de a lansa un atac pentru preluare si si-a exprimat public aprecierea pentru abordarea manageriala a familiei Murdoch.



Rupert Murdoch, despre care persoanele apropiate si asociatii sai spun ca este extrem de protectiv in ceea ce priveste controlul imperiului media pe care l-a construit pornind de la un singur ziar, a actionat si, in numai cateva zile, a luat o masura defensiva care face o posibila preluare fara acordul partilor (ostila) extrem de costisitoare.



Analistii intrevad o solutie prin care sa se evite plata unei sume costisitoare a impozitului pe profit, solutie denumita "scindare cu beneficii financiare", in care o companie care detine o participatie mare in alta companie accepta sa cedeze actiunile in schimbul unei sume de bani si a unei afaceri mai mici.



Un asemenea acord, care, potrivit unei surse apropiata discutiilor, s-ar fi aflat printre subiectele discutiei dintre Murdoch si Malone, ar fi preferabil deciziei de a vinde direct actiunile, care ar atrage plata unor taxe substantiale, spun analistii.



Grupul lui Malone, Liberty, a mai facut in trecut asemenea tranzactii. In luna iulie a renuntat la cele 10 procente din televiziunea E! Entertainment Television, la participatia sa in International Channel Network si a platit 545 mil. dolari (410 mil. euro) in schimbul a 4% din actiunile Liberty detinute de grupul Comcast.



In plus, Bennett a confirmat ca Liberty a fost interesata de achizitia turnurilor de emisie de la furnizorul de servicii mobile Sprint. Potrivit site-ului propriu, Liberty detine 8% din actiunile Sprint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO