Media & Advertising

Calmul dinaintea furtunii: desi a avut un an slab, Eisner este sigur pe strategia sa

12.11.2004, 00:00 11



Veteranul de la Hollywood, CEO la Walt Disney, se confrunta cu critici aprige legate de managementul pe care il practica. Acum se pregateste sa depuna marturie intr-o actiune declansata de investitorii furiosi, declarand ca este totusi increzator in viitorul companiei sale, relateaza Financial Times.



Michael Eisner se va afla in scurt timp intr-o curte de judecata americana, pentru a-si sustine strategia de management pe care a aplicat-o la unul din cele mai mari grupuri media din lume.



CEO-ul de la Walt Disney este asteptat sa isi nege greselile pe care le-a comis prin angajarea si apoi concedierea lui Michael Ovitz, fostul presedinte al companiei caruia i s-au platit 140 de milioane de dolari pentru concediere.



Acest proces intentat de actionari-care doresc o compensare de la consiliul director al Walt Disney, este ultima lovitura data brand-ului care s-a nascut acum 76 de ani. In ultimele 10 luni, Walt Disney a fost zguduita de o oferta de preluare ostila din partea Comacast de 58 de miliarde de dolari, cea mai mare companiei de cablu din tara, divergente publice cu studiourile cu care colaboreaza- Pixar si Miramax, si o revolta a actionarilor care l-a fortat pe Eisner sa imparta rolurile de chairman si CEO.



Cu opt saptamani in urma, Eisner- care a fost numit in functie in 1984 cu misiunea de a readuce la viata Disney, a adus vorba de retragere. Intr-un interviu, acesta a declarat ca este hotarat sa lase compania intr-o forma mult mai buna decat a gasit-o. Acesta a sustinut ca atentia acordata procesului Ovitz sau intalnirea anuala- la care 45% din consiliu a votat impotriva realegerii lui, nu il vor abate atentia de la ceea ce are de facut.



?Daca abordezi performanta cu moralul potrivit si intr-o maniera creativa, vei avea succes", spune el. ?Daca nu esti suficient de puternic pentru a inchide usa cand este zgomot, vei fi afectat de el. Vei fi paralizat de concurenta, de angajati si de media".



Plecarea lui Eisner a fost anticipata de multe ori, in special din cauza zvonurilor lansate de Stanley Gold si Roy Disney, fostii membri ai consiliului de administratie care au organizat o campanie cu scopul inlaturarii lui. Intr-un discurs pe care Eisner l-a tinut la New York nu a amintit despre verdictul pe care acestia l-au dat activitatii sale. Totusi, acesta spune: ?Tot ceea ce am facut a fost sa ma concentrez asupra activitatii de CEO, iar acest lucru inseamna sa imi petrec majoritatea timpului organizand compania. Nu pot sa imi pierd timpul cu ceea ce eu consider critici irelevante sau razbunatoare, dar cred ca sunt destul de destept pentru a recunoaste criticile justificate".



Cei mai acerbi critici ai sai, condusi de Roy Disney, nepotul fondatorului grupului, sustin ca investitorii si-au pierdut increderea in el. Acestia scot in evidenta performantele financiare slabe din ultimii ani si exodul managerilor de top.



Listele unei asa numite campanii de salvare a companiei au nominalizat ratarile, inclusiv pierderile inregistrate de ABC, reteaua de televiziune care a fost achizitionata in 1996 si castigurile volatile din afacerile cu parcuri de distractie si cu hoteluri. Din pacate pentru cei care conduc campania, cei mai multi analisti de pe Wall Street sunt de parere ca activele companiei se imbunatatesc. Analistii de la Deutsche Bank, care sustin ca criticilor companiei li s-a acordat mult mai multa atentie decat meritau, previzioneaza o crestere puternica in anii ce urmeaza. Edwards, firma de brokeraj, crede ca Disney ?revine pe curba ascendenta". UBS spune ca performantele ABC, care castiga teren in fata retelelor rivale, ar putea sa intoarca pierderile si sa ii asigure o pozitie de top lui Bob Iger, chief operating officer.



Peste toate acestea, Merrill Lynch crede ca porcesul Ovitz este ?imaterial financiar". Acest lucru scoate in evidenta ca, chiar in cazul in care consiliul pierde cazul, toti directorii sunt in totalitate asigurati iar compania nu va trebui sa apeleze la rezerve. Oamenii din interiorul companiei sustin ca profitul operational a crescut cu 17% in perioada in care Eisner a fost la conducerea companiei, o epoca in care valoarea companiei Disney a sarit de la 2,9 miliarde de dolari la 57,1 miliarde $.



Cand Disney va da publicitatii cifrele din ultimul trimestru, se asteapta ca castigurile pe actiune sa aibe o evolutie fulminanta, valoarea previzionata a profitului operational fiind de 5,35 de miliarde $ pentru perioana ianuarie-septembrie 2004.



Eisner, care pare extrem de relaxat avand in vedere evenimentele acestui an, crede ca urmatoarele 20 de luni vor fi marcate de o revenire a companiei. A supravietuit el ?furtunii perfecte"? ?Stelele sunt alineate. Furtuna perfecta s-a indepartat in larg. Exista oricand sansa sa se declanseze o tornada sau un uragan. Dar combinatia dintre managementul puternic si pozitionarea excelenta a proprietatilor noastre reprezinta formula succesului".



Castigurile parcurilor de distractie ale companiei din Florida au fost afectate de recentele uragane, dar Eisner sugereaza ca portofoliul Disney- care cuprinde de la studiouri de film la bunuri de consum si de la statiuni la retele de televiziune, poate absorbi aceste pierderi. Dar criticii sustin ca au fost prea multe scapari. Printre ele, Disney estimeaza ca ? doar greselile din ultimii cinci ani au provocat pierderi de 7 miliarde de dolari actionarilor".



Managementul companiei Disney respinge aceste calcule. Eisner priveste aceste probleme ca pe o parte a ciclului de viata al companiei si sugereaza masurile pe care le-a luat, precum inlocuirea managementului de la ABC, incepe sa dea roade. ? Istoria nu se repeta in industria entertainmentului. A existat o perioada in care lucram la ABC (in anii 1970), cand oamenii asociau ABC-ul cu Armagedon. Am muncit foarte mult in acea perioada si am devenit numarul 1", isi aminteste el. ?Tin un cub de sticla pe birou, care spune ca 'Nu suntem ceea ce credeti' si ?ABC numarul 1'. Vezi adesea cum lucrurile devin negative inainte ca ceilalti sa remarce. Pe de alta parte iti dai seama cand situatia se imbunatateste inaintea restului lumii".



Eisner este foarte convins ca poate sa predea o corporatie sanatoasa. Oponentii sai, printre care il includem si pe Disney, continua sa sustina ca nu va renunta la conducere fara interventia lor. Totusi CEO-ul insista sa spuna ca el isi va alege momentul. ?Am decis sa ma retrag in 2006 cu opt ani in urma. Am incheiat un contract pe zece ani atunci". El adauga: ?Atunci cand am semnat contractul am stiut ca voi implini 64 de ani pana la finalizare, dar as fi fost CEO la Disney de 22 de ani". Heidrick&Struggles, firma pe care Disney a angajat-o pentru a gasi un succesor, va face o propunere peste trei, patru luni. Printre numele vehiculate se numara Peter Chernin, directorul operational de la News Corporation, Meg Whitman de la e-Bay si cativa fosti executivi de la Disney peintre care si Steve Burke de la Comcast sau Paul Pressler de la Gap. Compania va fi totodata si in cautarea unui chairman, dupa ce George Mitchell, fostul senator care a preluat functia in aprilie, a declarat ca se va retrage.



In ciuda tuturor provocarilor, Eisner pare sa il considere pe Iger omul potrivit sa aplice in continuare strategia sa. ?Disney este alcatuita din multe bucatele. Mi-ar placea sa vad ca fiecare particica sa evolueze, de la animatie la filmele de actiune, de la televiziune la teatru, de la arhitectura la sport, de la un capat al lumii la celalalt, avand ca lider un om integru, energic si pasionat, care sa conduca o echipa de top. Bob (Iger) este acel tip de lider".



Oricine ar fi numit in functie, ar putea mosteni o companie care sa fie capabila sa isi recompenseze actionarii cu dividende. ?Daca crezi ca o companiei este subevaluata sau vezi o crestere accelerata, atunci cea mai buna investitie pe care o poti face este sa cumperi propriile actiuni", spune Eisner. El previzioneaza totodata ca afacerile care au avut performante slabe recent, precum studiourile de film, isi vor reveni. Ca urmare Disney a devenit mult mai selectiv cu investitiile facute, folosind casele de productie pentru a-si asuma proiectele mai riscante.



?Studioul este volatil", admite Eisner. ?Noi incercam sa mentinem investitiile la un nivel rezonabil. Cred ca veti remarca faptul ca micile companii independente de productie sunt o parte importanta din cresterea noastra. Avem cea mai lunga relatie cu aceaste companii din istorie, atat cu Pixar cat si cu Miramax. Suntem in permanenta in cautare de tineri care sa nu faca parte din sistemul studiourilor si care sa vina cu idei originale".



Eisner nu face nici un comentariu daca relatia cu Pixar- producatorul ?Toy Story" si ?The Incredibles", cea mai recenta lansare, va continua. Este la fel de retinut si cand vine vorba de Miramax, care este subiectul unor intense negocieri cu fratii Bob si Harvey Weinstein, cei care au fondat studioul. ?Se discuta mai mult despre Miramax pe strazile din New York, decat la sediul Disney", spune Eisner. ?Se poarta negocieri confidentiale, nu unele care sa fie intermediate de media".



Totusi atentia acordata de presa s-ar putea sa se intersifice in momentul in care CEO-ul companiei Disney ar putea fi fortat de justitie sa isi justifice actiunile si comportamentul consiliului companiei. Dar Eisner respinge criticile referitoare la perstatia sa. "Nu esti niciodata atat de bun pe cat te considera oamenii; nu esti niciodata atat de rau cum te considera oamenii a fi", insista el. "Guvernarea corporatista este o adevarata problema in SUA". Descriind grupul ca pe unul din liderii americani, concluzioneaza: "Guvernarea corporatista nu mai este o problema in cadrul companiei Walt Disney. Preocuparea principala este performanta. Cand ai rezultate bune si reusesti sa ii satisfaci pe toti- angajatii, clientii, actionarii, critica inceteaza".





Cu zece ani in urma, Michael Eisner a fost atat de convins de ideea ca fiecare mare corporatie are nevoie de o schimbare la fiecare zece ani, incat se gandea chiar sa scrie o carte. In perioada cand a fost chairman si CEO al Walt Disney s-a petrecut o serie de evenimente importante care au marcat compania: moartea lui Frank Wells, presedinte si director operational, urmata de propria operatie pe cord.



Ca urmare l-a angajat pe Michael Ovitz, fost agent de succes la Hollywood, care a declarat la audierile de la curtea din Delaware despre abmitiile lui Eisner. A povestit si faptul ca fiecare efort pe care l-a depus pentru a aduce idei noi a fost blocat de Eisner sau de catre echipa sa. Din moment ce autoritatea lui Ovitz a fost pusa la indoiala chiar inainte sa inceapa lucrul, i s-a parut normal sa se protejeze prin folosirea unei parasute inainte de decolare. Acea parasuta- un pachet estimat la 140 de milioane de dolari, face subiectul procesului prin care Eisner a fost acuzat de consiliul director ca si-a neglijat datoria fata de actionari prin angajarea lui Ovitz si apoi ca nu l-a concediat pentru ca a incalcat contractul.



Daca Ovitz a declarat saptamana trecuta ca "asigurarea" nu a fost prioritatea sa, i s-a amintit de o marturie anterioara in care a declarat ca a fost "foarte preocupat ca intra intr-o situatie si ca apoi voi fi terminat". O dovada ulterioara a aratat ca nu a fost singurul care si-a facut griji.



Conform lui Irwin Russel, fost chairman al comitetului de compensari si avocatul personal al lui Eisner, Ovitz ar fi trebuit sa se retraga daca simtea ca nu mai face fata. Toate acestea se intamplau in 1995, cand Russel si Eisner aveau inca dubii in legatura cu capacitatea de adaptare a lui Ovitz la disciplina corporatista.



Pe masura ce procesul intra in saptamana a treia, problema principala ramane conducerea defectoasa a consiliului de administratie a Disney, dar si Ovitz care este asteptat sa depuna marturie. Eisner, conform spuselor sotiei sale, ar fi avut nevoie de ajutor la top. Ovitz a decis intre timp sa se "orienteze pe un peste mai mare dintr-o mare mai mare".



Nici Sid Bass, investitorul texan, nici Roy Disney, nepotul fondatorului si membru al consiliului, nu au obiectat in legatura cu numirea lui Eisner. Oferta a fost una generoasa pentru a compensa plecarea sa de la compania trecuta. La celalalt capat este Russell, care admite ca a fost o alegere neobisnuita. Membrii comitetului de compensari nu negociaza in mod normal cu potentialii angajati, a declarat el. Obligatia lor este de a-i aporoba. Dar Russell este un membru neobisnuit al comitetului. Cand a venit problema reinnoirii contractului lui Eisner, s-a scuzat de la sedinta si a pledat pentru clientul sau.



In cadrul audierilor, Russell a declarat ca acest comitet nu s-a intalnit sa discute termenii angajarii lui Ovitz inainte de anuntul din august 1995.



Audierile, care se asteapta sa mai dureze inca cel putin doua saptamani, au punctat prin dovezi ca Eisner, care este descris in depozitii ca fiind un manipulator mincinos, nu putea fi concediat din motive plauzibile. Russel a declarat ca "daca privim lucrurile din perspectiva sa, a luat o decizie ingrozitoare (de a veni la Disney)".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO