Media & Advertising

Al Gore vrea sa devina mare mogul media

03.10.2003, 00:00 8



Fostul vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii Al Gore este pe punctul sa-si implineasca una din ultimele sale ambitii, aceea de a deveni mogul media, in urma unei investitii de 70 milioane de dolari cu care intentioneaza sa achizitioneze reteaua de televiziune prin cablu Newsworld International de la Vivendi Universal, relateaza Guardian Unlimited.



Gore a devenit interesat de lansarea unei televiziuni prin cablu anul trecut, dar pana acum initiativa sa a fost tinuta in mare taina.



Primele relatari privind intentiile sale sugerau ca Gore ar dori sa lanseze o televiziune cu orientare liberala pentru a contrabalansa numarul tot mai mare de televiziuni conservatoare din SUA, cea mai cunoscuta fiind reteaua Fox News, aflata in proprietatea magnatului Rupert Murdoch.



Conform altor speculatii, democratii au fost interesati de lansarea unei retele radio de stiri. Intre timp insa, se pare ca reteaua va fi mai mult un canal de stiri si documentare, avand ca tinta publicul tanar.



In luna iunie, Steve Rosenbaum, directorul executiv al unei companii producatoare de filme documentare care a purtat discutii cu Al Gore, a declarat pentru New York Times ca nu este vorba de o retea politica.



"Nu este reteaua Al Gore, nu este o retea democrata. Orice descriere de acest tip este incorecta," a afirmat acesta.



Potrivit Wall Street joural, Gore se afla in discutii privind preluarea Newsworld, care a ramas pe dinafara, in urma fuziunii Universal cu NBC. Newsworld transmite buletine de stiri din intreaga lume pentru 20 de milioane de case americane.



Se pare ca Gore a avut discutii cu mai multe companii de cablu, inclusiv cu Comcast, in vederea incheierii unor acorduri de distributie.



Reprezentantii Vivendi nu au dorit sa comenteze.



Newsworld a fost lansat de Canadian Broadcast Company (CBC) in 1994 si si-a schimbat proprietarii in cateva randuri.



Compania are vanzari anuale de doar 19 milioane de dolari. Cel mai mare distribuitor al sau este DirecTV, compania de transmisie prin satelit pe care Murdoch este pe cale sa o achizitioneze.



Principalul partener in acest proiect al lui Gore este Joel Hyatt, cofondatorul Hyatt Legal Services, implicat in strangerea de fonduri pentru democrati in timpul campaniei electorale de acum trei ani.



Gore, care s-a aflat alaturi de Bill Clinton, la Casa Alba vreme de opt ani, a pierdut la mustata cursa prezidentiala din 2000, in favoarea lui George W. Bush.



Membru al Congresului american timp de 25 de ani, Gore a avut un rol extrem de important in strangerea de fonduri pentru construirea a ceea ce astazi este cunoscut sub numele de Internet.



El a contribuit la popularizarea termenului de "autostrada informationala". In luna martie, el s-a alaturat conducerii Apple si este consultant principal al motorului de cautare Google.



Vivendi urmeaza sa incheie fuziunea in valoare de 40 de milioane de dolari cu NBC, care este la randul sau detinuta de General Electric. Cele doua companii au anuntat o intelegere preliminara luna trecuta.



Fuziunea ar urma sa aduca laolalta reteaua NBC si cu reteaua de filme a Universal, precum si productii de business, o multime de canale prin cablu si parcuri tematice. claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO