Info

TOPANEL investeşte peste 30 de milioane de euro în infrastructură şi capacitatea de producţie

PUBLI-INTERVIU

Irina Boureanu, Director Comercial

Autor: Publicitate

02.10.2023, 10:00 2811

Jucător principal pe piaţa locală şi regională a panourilor termoizolante cu spumă PIR, PUR şi vată minerală, cu peste 15 ani de experienţă, TOPANEL se află în plin proces de dezvoltare, având planuri pentru o nouă fabrică de plăci termoizolante din spumă PIR până în 2025. Cu afaceri de 70 de milioane de euro şi o producţie de panouri sandwich de peste 3 milioane de mp în 2022, compania românească a pus la bătaie peste 30 de milioane de euro pentru a-şi eficientiza consumul de energie, pentru a-şi automatiza activitatea, dar şi pentru a-şi extinde capacităţile de producţie.

Cum a fost prima parte a anului 2023 pentru businessul TOPANEL? Ce estimări aveţi pentru următoarele luni? Cum evoluează preţurile?

Primul semestru al anului 2023 a fost extrem de productiv pentru compania noastră. Ne-am atins şi depăşit cu succes obiectivele de producţie, înregistrând o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro. Demn de menţionat este şi faptul că am derulat sau avem în desfăşurare proiecte din sectoare şi industrii diferite. Printre acestea se numără Baza Militară NATO de la Câmpia Turzii, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, Aeroportul Internaţional Iaşi şi Aeroportul Internaţional Oradea, care reprezintă proiecte majore din domeniul infrastructurii. De asemenea, am furnizat sau sunt în curs de livrare panouri termoizolante, tablă cutată autoportantă, profile zincate pentru CTP Park Dragomireşti, HAI Aluminium, Fabrica Bosh, fabrica ThyssenKrupp în Ungaria, Grupul Unicarm sau lanţurile de hipermarket-uri Lidl şi Penny Market, printre multe alte proiecte.

În ceea ce priveşte estimările pentru lunile următoare, conform previziunilor interne, suntem încrezători în menţinerea performanţelor înregistrate şi pentru restul anului. Referitor la evoluţia preţurilor, credem că trendul descendent se va menţine si pentru trimestrul următor, ca urmare a ajustărilor pe piaţa materiilor prime.

Ziarul Financiar: Ce investiţii are planificate Topanel pentru următorii ani?

Topanel:Ne aflăm în mijlocul unui amplu plan de investiţii iniţiat în 2022, pe care ne-am propus să îl finalizăm până în 2025. Acest plan cuprinde diverse acţiuni de modernizare şi extindere a producţiei, precum şi lansări de produse.

Prima etapă a fost implementată cu succes, odată cu finalizarea parcului fotovoltaic cu o capacitate de 1,8 MWh. Investiţia, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, a inclus echiparea halelor de producţie cu panouri fotovoltaice monocristaline de înaltă calitate, cu care se asigură necesarul de energie, din surse 100% regenerabile, pe timpul zilei pentru producţia întregii noastre game de produse – panouri termoizolante PIR, PUR, vată minerală, tablă cutată, profile zincate şi accesorii.

A doua investiţie semnificativă, în valoare de peste 1 milion de euro, vizează dublarea capacităţii de producţie de profile zincate presate la rece şi diversificarea gamei de produse prin introducerea de profile cu înălţimi de secţiune cuprinse între 100 mm şi 400 mm. În vederea atingerii acestui obiectiv a fost achiziţionată o nouă linie de producţie complet automatizată, funcţională chiar din toamna acestui an.

Resurse financiare importante, depăşind 10 milioane de euro, au fost alocate pentru extinderea capacităţii de producţie de panouri termoizolante PIR, PUR şi vată minerală. Această investiţie include o nouă hală de producţie de 7.000 de metri pătraţi, deja finalizată, şi o nouă linie de producţie de înaltă performanţă. Linia de panouri termoizolante, achiziţionată de la un producător european de renume, ne va permite să producem aproximativ 2,5 milioane de metri pătraţi anual, începând cu septembrie 2024. Scopul principal al acestei investiţii este de a absorbi cererea de pe piaţa internă şi externă şi de a ne consolida poziţia ca lider în industrie.

A patra şi cea mai mare investiţie, în valoare de peste 20 de milioane de euro, planificată în comun cu partenerul nostru cofondator, grupul de firme ICCO, presupune construcţia fabricii THERMOTOP, în apropiere de Braşov, în cadrul Parcului Industrial ICCO. Această investiţie de tip greenfield se desfăşoară pe un teren generos de 4 hectare şi include construcţia halei principale cu o suprafaţă de 12.000 mp, precum şi a anexelor, tancurilor şi a rezervoarelor destinate depozitării materiilor prime necesare producţiei.

Unitatea de producţie îşi va începe activitatea în martie 2025, şi se va concentra exclusiv pe fabricarea plăcilor termoizolante cu spumă PIR sub marca noastră înregistrată, THERMOTOP. Va fi cea mai mare fabrică de plăci termoizolante cu spumă PIR din sud-estul Europei, cu o capacitate de producţie de peste 6 milioane de metri pătraţi. Plăcile sunt larg recunoscute în sectorul construcţiilor civile pentru capacitatea lor de a asigura izolaţie termică sporită atât pentru clădirile existente în curs de reabilitare termică, cât şi pentru proiectele noi. Pe pieţele vestice este deja binecunoscut şi apreciat, reuşind să înlocuiască cu succes polistirenul expandat, un material care, în practică, este din ce în ce mai puţin utilizat în construcţiile de case pasive sau eficiente energetic.

Ce rol joacă digitalizarea în derularea operaţiunilor TOPANEL?

Digitalizarea constituie un element central în operaţiunile noastre, iar fiecare măsură luată în acest sens, răspunde unor nevoi esenţiale ale clienţilor noştri. În prima fază a procesului de digitalizare, ne-am concentrat pe eliminarea timpilor de aşteptare, pe care transportatorii i-ar fi petrecut la fabrică. Partenerii noştri, fie că sunt dealeri sau beneficiari finali, datorită acestui program, au o predictibilitate mai mare şi îşi pot planifica activităţile cu mai multă precizie, având cunoştinţă despre momentul sosirii materialelor.

A doua etapă a constat în implementarea unui sistem software WMS (Warehouse Management System) pentru departamentele noastre de achiziţii şi logistică. Digitalizarea acestor sectoare a fost necesară pentru gestionarea eficientă a stocurilor de materii prime şi a produselor finite si, prin urmare, avem siguranţa că resursele sunt utilizate în mod corespunzător.

În cadrul procesului de digitalizare, una dintre cele mai semnificative şi cuprinzătoare iniţiative, este dezvoltarea unui nou program ERP (Enterprise Resource Planning). Acest sistem integrat va contribui semnificativ la optimizarea operaţiunilor noastre, acoperind aspecte cheie, de la producţie şi gestionarea relaţiilor cu clienţii (SFA - Sales Force Automation), până la gestionarea stocurilor (WMS - Warehouse Management System), livrare şi post-livrare.

Prin intermediul noului program ERP, vom crea un ecosistem eficient care ne permite să oferim produse competitive atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere al costurilor. Acesta aduce îmbunătăţiri majore în toate aspectele operaţiunilor noastre. Spre exemplu, prin noul program ERP, partenerii noştri vor putea plasa comenzi online direct către fabrică, accelerând procesul şi asigurând o experienţă mai rapidă şi mai simplă. În plus, acest sistem ne va permite să efectuăm o analiză macro a întregii noastre activităţi şi, prin urmare, un răspuns rapid la cerinţele pieţei în continuă schimbare.

Ce rol joacă sustenabilitatea la nivelul companiei dumneavoastră?

La nivel de companie, sustenabilitatea reprezintă un pilon fundamental în toate aspectele activităţii noastre. Ne considerăm responsabili faţă de mediu şi comunitatea noastră şi ne străduim să luăm măsuri concrete pentru o producţie sustenabilă. Cu toate acestea, ceea ce face cu adevărat diferenţa este impactul pe care îl avem prin produsele noastre în dezvoltarea durabilă a industriei construcţiilor.

Gama noastră de panouri termoizolante cu spumă PUR, PIR şi vată minerală, alături de sistemul inteligent de termoizolaţie - THERMOTOP - aduc o contribuţie semnificativă la promovarea unei conduite sustenabile. Aceste produse nu doar asigură performanţă energetică ridicată, ci şi reduc consumul de energie în proiectele industriale şi civile. Astfel, prin intermediul produselor noastre, susţinem eforturile globale pentru dezvoltare durabilă.

În ceea ce priveşte producţia, am adoptat şi promovat o conduită şi o producţie sustenabilă prin respectarea  standardelor sistemului de management de mediu ISO 14001 în fabricarea tuturor produselor noastre. De asemenea, produsele TOPANEL sunt dezvoltate astfel încât să nu conţină CFK/HCFK şi au un potenţial de încălzire globală (GWP) de cel puţin cinci ori mai mic decât alte alternative.

Totodată, la TOPANEL am dezvoltat o politică de selecţie a furnizorilor de materii prime care pune un accent deosebit pe sustenabilitate. Suntem parteneri cu producători de rulouri de tablă, care integrează în procesele lor de producţie deşeuri metalice, cunoscute sub denumirea de „scrap”, în proporţii variabile, de obicei între 20% şi 30%. De asemenea, colaborăm cu producători de vată minerală care utilizează peste 35% material reciclat în fabricarea produselor lor. Astfel de parteneriate susţin angajamentul nostru clar pentru sustenabilitate şi economie circulară.

O iniţiativă importantă care demonstrează angajamentul nostru faţă de sustenabilitate este obţinerea Declaraţiei de Mediu pentru Produs (EPD - Environmental Product Declaration) pentru linia de panouri termoizolante (PIR, PUR, Vată Minerală) şi produsul THERMOTOP, începând cu anul 2022. Această declaraţie oferă clienţilor noştri încrederea că produsele TOPANEL sunt fabricate cu un impact minim asupra mediului şi sunt produse cu amprentă zero de CO2.

În procesul de evaluare pentru obţinerea Declaraţiei de Mediu pentru Produs, a fost analizat detaliat ciclul de viaţă al produsului din faza de extracţie a materiilor prime până la producţie, utilizare, întreţinere şi eliminare (LCA - Life Cycle Assessment), în conformitate cu standardele ISO 14040 -, ISO 14044 şi EN 15804. Acest proces a implicat monitorizarea şi evaluarea atentă a consumului de energie, a emisiilor de gaze cu efect de seră, a utilizării resurselor naturale şi a impactului asupra mediului. Este important de menţionat faptul că TOPANEL se evidenţiază ca prima fabrică de panouri termoizolante din România care oferă Declaraţii de Mediu pentru Produs.

Parcul fotovoltaic, recent finalizat, cu care se asigură, după cum spuneam, o parte semnificativă din energia necesară producţiei noastre din surse regenerabile, completează setul de acţiuni întreprinse în această direcţie.

Toate acţiunile subliniază contribuţia TOANEL şi a produselor noastre la dezvoltarea durabilă a industriei construcţiilor. Ne asumăm angajamentul de a aduce în continuare calitate şi eficienţă energetică în industria construcţiilor din România, respinsabil, cu grija pentru protejarea mediului şi sprijinirea comunităţii noastre.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinaţi pe piaţa locală a materialelor de construcţii?

În prezent, întâmpinăm două provocări semnificative. În primul rând, se observă o lipsă de forţă de muncă specializate în sectorul de producţie, ceea ce afectează întregul domeniu al construcţiilor. De asemenea, creşterea dobânzilor la împrumuturi a dus la descurajarea investiţiilor şi stagnarea proiectelor. Conflictul din Ucraina a avut, de asemenea, efecte negative asupra economiei naţionale şi industriei noastre. Cu toate acestea, suntem pregătiţi să transformăm aceste provocări în oportunităţi de dezvoltare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO