Info

(P) Tratament chirurgical minim invaziv pentru afecţiunile prostatei

(P) Tratament chirurgical minim invaziv pentru...

Autor: Publicitate

04.05.2023, 11:52 120

Urinarea frecventă, mai ales noaptea, jetul urinar redus şi prezenţa sângelui în urină pot fi semne şi simptome ale cancerului de prostată, dar şi al altor afecţiuni, benigne. Aceste probleme sunt mai frecvente la bărbaţii de peste 50 de ani, de aceea este indicat, după această vârstă, un consult urologic anual, chiar şi în lipsa unor manifestări clinice. În acest fel, afecţiunile prostatei pot fi descoperite din timp, iar tratamentul poate să fie minim invaziv, mult mai eficient şi mai uşor de suportat de către pacient.

Consultul urologic include un examen clinic prin tuşeu rectal, urmat de o ecografie transrectală, sumar de urină şi un test de sânge pentru măsurarea antigenului specific prostatic – Free PSA. Valorile Free PSA sunt mai crescute în cazul cancerului de prostată, dar şi în adenomul de prostată, o afecţiune benignă, de aceea, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul va recomanda investigaţii avansate – RMN multiparametric de prostată şi biopsie de fuziune (fusion biopsy).

După stabilirea diagnosticului, medicul va recomanda tratamentul adecvat. În cazul cancerului de prostată localizat sau local avansat, singurul tratament cu viză curativă este prostatectomia, adică operaţia prin care este îndepărtată – total sau parţial – prostata. Intervenţia chirurgicală poate fi indicată însă şi în cazul unui adenom de prostată voluminos, care afectează serios calitatea vieţii pacientului, din cauza simptomelor greu de suportat pe care le provoacă.

În prezent, datorită avansului tehnologic, prostatectomia poate fi realizată şi prin proceduri minim invazive – laparoscopice sau robotice, nu doar prin operaţie clasică, deschisă. Prostatectomia radicală (rezecţia completă a prostatei) realizată printr-o intervenţie de chirurgie robotică urologică, care depăşeşte limitele chirurgie laparoscopice, asigură rezultate mult mai bune şi cu avantaje multiple comparativ cu operaţiile clasice.

Robotul chirurgical oferă chirurgului posibilitatea de a realiza excizii precise, cu respectarea marginilor de siguranţă oncologică şi protejarea structurile anatomice adiacente sănătoase, inclusiv a sfincterul uretral şi a terminaţiilor neurovasculare din jurul glandei, conservând astfel continenţa urinară şi potenţa pacientului. În plus, inciziile sunt de mici dimensiuni, spitalizarea de scurtă durată, recuperarea rapidă, iar riscul de complicaţii este redus.

La Spitalul Clinic SANADOR, prostatectomia se efectuează ori de câte ori este posibil prin proceduri de chirurgie robotică realizate cu sistemul da Vinci Xi, cel mai avansat echipament disponibil în prezent în lume. Braţele articulare ale robotului permit incizii sigure şi extrem de precise, prin abord minim invaziv, îmbunătăţind astfel prognosticul în cazul cancerului de prostată. De aceea, chirurgia robotică poate fi considerată o versiune avansată a laparoscopiei şi este indicată în cazuri atent selecţionate, stabilite în urma consultaţiei detaliate şi după analizarea rezultatelor investigaţiilor efectuate de pacient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO