Info

(P) ProCredit Bank România sprijină Solar Global în prima investiţie a grupului ceh cu finanţare în valoare de 2.9 milioane de euro pentru construirea unui parc fotovoltaic în judeţul Cluj

(P) ProCredit Bank România sprijină Solar Global în...

Autor: Publicitate

15.05.2023, 09:00 261

ProCredit Bank România a finalizat cu succes acordarea finanţării în valoare de 2.9 milioane de euro unei societăţi din grupul Solar Global din Cehia. Finanţarea este destinată construirii unui parc fotovoltaic de 3,5 MW în partea de nord-vest a României, în judeţul Cluj. Panourile fotovoltaice conţin celule fotovoltaice monocristaline cu o eficienţă de până la 22%, de la un producător Tier 1. Această investiţie va creşte producţia internă de energie regenerabilă cu aproximativ 5.2 GWh pe an.

Solar Global este unul dintre cei mai importanţi producători de energie din Cehia. De la înfiinţarea sa în 2009, a dezvoltat, conectat la reţea şi exploatat 28 de centrale fotovoltaice cu o putere totală de 35 MWp. Aceste centrale de dimensiuni mici şi mijlocii au fost construite în zone industriale dezafectate sau în zone care au fost neutilizate pentru o perioadă lungă de timp.

”Suntem încântaţi că am sprijinit Solar Global în această primă investiţie în sectorul energetic din România. Procredit Bank este partenerul bancar potrivit atât pentru sectorul IMM, cât şi pentru investitorii străini care recunosc potenţialul dezvoltării sectorului energetic din ţara noastră. Oferim soluţii de finanţare atât a proiectelor ce vor obţine venituri din vânzarea energiei produse în piaţa liberă, cât şi a celor ce vor miza pe semnarea unui PPA (acord de cumpărare a energiei electrice).” a declarat Ştefan Manole, Director General Procredit Bank România.

„Problema finanţării este absolut esenţială pentru ca grupul Solar Global să-şi poată îndeplini planurile în România. Negocierile cu băncile au fost lungi şi meticuloase, având în vedere faptul că suntem abia la început şi nu avem un istoric în România. Suntem foarte bucuroşi că am găsit în ProCredit Bank un partener care a fost interesat de proiectele noastre şi a putut să ne ofere o abordare profesională şi flexibilă. Credem că acest prim proiect a fost doar începutul unei cooperări pe termen lung.” a adăugat  Marcel Malůšek, Director General Solar Global România.

ProCredit Bank îşi reafirmă poziţia de partener finanţator în sectorul energiei regenerabile

Proiectul de la Cluj este dovada faptului că tranziţia către energia verde în România se poate face şi prin instalarea unor capacităţi de dimensiuni mici si mijlocii, de până în 10 MW. ProCredit Bank şi-a propus să fie un actor important în finanţarea tranziţiei energetice locale, iar astfel de proiecte se potrivesc perfect metodologiei de creditare aplicată de instituţia financiară. Finanţarea de tip project finance pentru parcuri cu capacităţi instalate mici şi mijlocii reprezintă 63% din portofoliul de energie regenerabilă al băncii. Sustenabilitatea s-a plasat întotdeauna şi rămâne în centrul modelului de afaceri al ProCredit Bank.

În decembrie 2022, portofoliul de împrumuturi verzi al ProCredit Bank România depăşea 80 de milioane de euro, reprezentând o pondere de peste 22% din portofoliul de credite al băncii – un procent de două cifre care a fost constant în ultimii ani. Merită menţionat faptul că, această pondere a creditelor verzi nu se mai regăseşte în rezultatele altei bănci din România.

Dincolo de aceste cifre, în calitate de partener strategic pe termen lung al clienţilor săi, ProCredit Bank România îi consiliază nu numai pe aspecte financiare, ci şi în privinţa investiţiilor verzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO