Info

(P) Perspectiva vulnerabilităţii de risc privind lanţurile de aprovizionare. Cerasela Tudor, Aon România: „Un rol important îl joacă şi crearea de politici publice favorabile integrării jucătorilor din sectorul agro-alimentar”

(P) Perspectiva vulnerabilităţii de risc privind...

Autor: Publicitate

13.07.2023, 15:44 89

Impedimentele create de blocajele livrării recoltelor, măsurile sanitare suplimentare cu impact asupra preţurilor alimentelor, inflaţia pe lanţul de valoare agricol alături de fluctuaţia bruscă a preţurilor materiilor prime în perioade scurte de timp pot fi vulnerabilităţi în stabilitatea şi rezilienţa lanţului de aprovizionare. Astfel, în perioadele de risc emergente, cum ar fi pandemiile sau schimbările climatice, lanţurile de aprovizionare pot fi afectate prin întârzierea capacităţii de livrare şi producere, explică Cerasela Tudor, expert senior în cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul companiei de brokeraj AON.

Spre exemplu, seceta poate impacta cu peste 10% şi până la 30% producţia agricolă a unei ţări ca România cu suprafeţe efectiv irigate reduse, între 3% şi 5% din suprafaţa lucrată.

„Înainte de pandemie, lanţurile de aprovizionare erau complexe, digitale şi urmau un curs firesc. COVID-19 a introdus un nou nivel de volatilitate pe piaţă, atât în ​​ceea ce priveşte securitatea, cât şi siguranţa aprovizionării. Rezilienţa şi agilitatea operaţionale, susţinute de lanţuri de aprovizionare robuste, sunt esenţiale. Lanţurile de aprovizionare, dar şi siguranţa şi calitatea produselor sunt expuse mai multor riscuri/forme de perturbare cum ar fi atacuri cibernetice, vreme, terorism, riscuri geopolitice, cât şi riscuri logistice”, a declarat Cerasela Tudor, expert senior în cadrul liniei de business „Agriculture” Aon România.

Provocările lanţului de aprovizionare

În prezent e se regăsesc mai multe provocări principale în lanţul de distribuţie. Multe lanţuri de aprovizionare sunt fragile ca urmare a tipologiei de management JTI (just in time) sau a furnizorilor unici sau datorită lipsei vizibilităţii. În plus, piaţa de asigurări poate fi provocatoare, iar la nivel financiar, pierderile foarte scumpe pot fi adevărate impedimente în buna funcţionare a lanţului de aprovizionare. De exemplu, criza canalului Suez (pierderi de 9.6 miliarde de dolari pe zi), pandemia de COVID-19, contextul geopolitic instabil şi fenomene naturale precum seceta, care a adus pagube de 135 miliarde de dolari americani la nivel global şi a afectat toţi practicanţii agricoli..

Lanţurile de aprovizionare ale clienţilor pot fi perturbate atât de evenimente larg răspândite, pe piaţa globală, cât şi de evenimente specifice furnizorilor, cum ar fi creşterea costurilor materiilor prime. Incapacitatea unui furnizor critic de a livra un produs sau serviciu este cel mai evident scenariu de întrerupere a lanţului de aprovizionare din acest sector. Recentele evenimente globale şi reglementările comerciale internaţionale doar au amplificat aceste probleme.

Departamentele de achiziţii din companiile multinaţionale vor avea adesea o perspectivă asupra hărţii lanţului de aprovizionare, dar este posibil să nu împărtăşească aceste informaţii cu profesioniştii în domeniul riscului. Potrivit Aon România, companiile din domeniu ar trebui să îşi stabilească strategia de gestionare a riscurilor lanţului de aprovizionare la nivelul întregii întreprinderi, prin conectarea profesioniştilor de risc şi asigurări cu identităţi superioare din lanţul de aprovizionare, achiziţii, trezorerie, strategie şi operaţiuni în jurul unui set comun de date şi de luare a deciziilor.

Măsuri de prevenire şi gestionare a riscurilor emergente în lanţul de aprovizionare

Un factor foarte important în gestionarea posibilelor riscuri este implicarea fermierilor în reducerea expunerii la aceste riscuri specifice activităţii agricole. De exemplu, utilizarea unor sisteme de irigaţii, sisteme anti-grindină şi sisteme de drenaj pentru zonele cu risc de băltire.

„Fermierii ar trebui încurajaţi să apeleze la  o pregătire financiară şi economică actualizată pe trei direcţii: calibrarea investiţiilor pe dimensiunea economică şi nevoile concrete de dezvoltare ale fermei, achiziţii competitive şi o strategie clară de vânzare a cerealelor în raport cu dinamica pieţei. Realizarea acestora ar trebui să se bazeze pe fondul unei planificări bugetare coerente şi a unei execuţii bazate pe controlul costurilor în timp real. Din păcate, multe din măsurile de diminuare a riscurilor pre-citate depind de fiabilitatea juridica a contractelor de arendă şi de comasarea şi cadastrarea sistematică a terenului agricol care au carenţe şi întârzieri în România”, menţionează Cerasela Tudor.

Optimizarea lanţului de aprovizionare în sectorul agricol pentru a reduce vulnerabilitatea la riscurile emergente şi pentru a asigura stabilitatea afacerii se realizează, în principal, prin găsirea de oportunităţi de valorificare a producţiei lanţurilor scurte, direct de la producător, la procesator sau la consumator, acolo unde se poate şi pre-contractualizarea acestor oportunităţi, într-o logica de win-win între furnizor şi client, cât mai devreme posibil în ciclul de producţie agricolă pentru a asigura predictibilitate pe filierele agricole respective.

Peisajul actual al riscurilor agricole

Privind tendintele actuale în gestionarea riscurilor emergente din lanţul de aprovizionare pentru sectorul agricol, din păcate asistăm în principal la strategii reactive din partea jucătorilor de pe lanţul de valoare agricol, consultanţa oferită de brokeri credibili la nivel mondial precum Aon putând fi o soluţie simplă şi viabilă în mutarea spre proactivitate, preconizând soluţii adaptate de acoperire a riscurilor care nu pot fi controlate în intern de beneficiari prin asigurări optime.

„În procesul de asigurare a transparenţei şi sustenabilităţii lanţului de aprovizionare în sectorul agricol, un rol important îl joacă şi crearea de politici publice favorabile integrării jucătorilor  din sectorul agro-alimentar pe filiere cât mai scurte, cât mai previzibile, cu un focus mutat de la cantitate spre calitate, dar şi educaţia economică şi financiară, în special a fermierilor, care trebuie să devină actori economici asumaţi, cu strategii clare de management al riscului”, specifică Cerasel Tudor.

Cum poate AON România sa ajute companiile din sectorul agricol?

Pentru a ajuta companiile din sectorul agricol să-şi îmbunătăţească eficienţa şi flexibilitatea lanţului de aprovizionare în faţa riscurilor emergente, Aon România poate oferi soluţii inovatoare şi personalizate. Prin utilizarea tehnologiilor digitale şi a datelor colectate de la senzori automatizaţi şi imagini satelitare, compania poate oferi asigurări inovatoare pentru riscuri majore precum seceta sau îngheţul hibernal, care nu pot fi acoperite de asigurările tradiţionale. În plus, Aon oferă personalizarea ofertelor asigurătorilor pe profilul specific al fermei, existând mari diferenţe între fermele horticole şi cele de cultură mare sau între fermele de subzistenţă şi familiale, cu suprafaţă mai mică şi exploataţiile integrate şi industrializate cu mii de hectare.

Aon poate efectua o analiză a situaţiilor financiare ale companiilor din sectorul agricol pentru a arăta toleranţa la risc, la pierderea nebugetată. Rezultatele acestor analize vor evidenţia sensibilitatea indicatorilor cheie de performanţă ai companiilor din agribusiness la scenarii de pierderi mari nebugetate. Pe baza analizei companiei şi a feedback-ului clientului se poate stabili modul în care clientul poate decide să folosească sau nu asigurările.

Un cadru bazat pe analize va ajuta organizaţiile să îşi optimizeze programul de asigurări, dar şi gestionarea volatilităţii. Astfel, Aon România oferă mai multe module opţionale de asigurare. Printre ele se numără, oferirea unei viziuni independente asupra capacităţii companiilor de a îşi asuma riscuri, maximizarea eficienţei programului de asigurări existent şi alinierea deciziilor de asigurare ale companiilor cu apetitul pentru risc al acestora.

De asemenea, Aon măsoară volatilitatea asociată cu profilul de risc al companiilor şi asigură că programul de asigurare existent este potrivit scopului pentru care a fost achiziţionat. În plus, Aon comunică cu persoanele cheie pentru cea mai buna decizie în urma analizelor livrate de aceştia.

Înţelegând că uneori, clienţii sunt înclinaţi spre a nu delimita pericolele atunci când vine vorba de lanţul de aprovizionare, compania poate oferi o abordare integrată, de cea mai bună calitate care abordează toate sursele de risc ale lanţului de aprovizionare cu consiliere holistică şi soluţii de finanţare a riscurilor, oferite pe baza de date şi analize îmbunătăţite şi prin vizualizarea lanţului de aprovizionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO