Info

(P) Leasing-ul de personal: game-changer pentru IMM-urile din România

(P) Leasing-ul de personal: game-changer pentru IMM-urile...

Autor: Publicitate

09.10.2023, 15:12 825

Leasing-ul de personal nu este o abordare nouă în România – multinaţionalele îl folosesc de mult timp, în mod curent. Însă în contextul socio-economic actual leasingul de personal a devenit o strategie tot mai des întâlnită în rândul IMM-urilor care au nevoie – majoritatea - să îşi optimizeze resursele umane şi să răspundă prompt cerinţelor fluctuante ale afacerii.

Această practică, denumită şi angajare temporară sau outsourcing de personal – o întâlnim şi sub numele de „staff augmentation”-, oferă companiilor flexibilitate în gestionarea echipei de angajaţi, aduce talentul necesar şi potrivit la momentul potrivit şi cu potenţial imediat de începere a muncii – aşadar, de timp redus până la momentul la care productivitatea angajatului/ angajaţilor respectivi se face simţită în companie.

Leasing-ul de personal este, în fapt, un partneriat strategic cu compania care îl oferă, şi nu doar un contract tranzacţional, pentru că în ultimii ani este folosit pe lângă serviciile “tradiţionale”, cum sunt cele de IT – programare software, şi pentru marketing, contabilitate şi chiar strategie de dezvoltare de business.

Piaţa leasingului de personal va creşte în UE cu 8,5% pe an până în 2028

Istoria leasingului de personal în România a început acum 20 de ani, însă în prima decadă creşterea a fost modestă.

În 2022 în România erau înregistraţi în jur de 100,000 de angajaţi în leasing – cu mult sub media UE, care estimează că până în 2028 piaţa leasingului de personal va creşte în blocul economic cu 8,5%.

În România serviciul de leasing de personal este oferit de VON Consulting de aproape 20 de ani.

Leasingul de personal: conceptul explicat

Leasingul de personal reprezintă o modalitate prin care o companie apelează la serviciile unei agenţii specializate pentru a recruta, selecta şi furniza angajaţi pentru diverse perioade de timp. Acest lucru permite firmelor să se adapteze rapid la schimbările din cererea de muncă, fără a fi nevoite să facă eforturi mari în procesul de recrutare şi selecţie. Şi, mai ales, fără să aştepte interval de timp lung până la găsirea angajatului potrivit, aşa cum este media de aşteptare la angajarea în modul tradiţional.

Unul dintre principalele avantaje ale leasingului de personal constă în flexibilitatea pe care o oferă în gestionarea resurselor umane. Companiile pot recruta personal pentru perioade temporare, precum vârfuri de sezon sau proiecte specifice, fără a se implica în procesele de angajare pe termen lung. De asemenea, această abordare permite diminuarea riscurilor asociate cu fluctuaţiile economice sau cererea volatilă a pieţii.

În peisajul leasingului de personal din România, VON Consultinga devenit un partener de încredere pentru companiile din diverse industrii. Cu o experienţă solidă în gestionarea resurselor umane şi înţelegerea profundă a pieţei muncii locale, VON Consulting oferă soluţii personalizate pentru fiecare client. Reţeaua de candidaţi a companiei este extinsă şi astfel facilitează identificarea rapidă a resurselor potrivite pentru fiecare IMM în parte. Echipa de experţi în recrutare a VON Consulting desfăşoară procese riguroase de selecţie şi evaluare, asigurând că fiecare angajat temporar propus către client este bine potrivit pentru rolul respectiv.

De ce se întăreşte trendul de leasing de personal în România

Nu puţine sunt cazurile în care se bugetează un anume angajat – sau un număr de angajaţi – începând cu un anume interval de timp (e.g. începutul anului, sau luna ianuarie etc) însă până la găsirea persoanelor potrivite – cu calificările necesare, cu experienţa căutată şi cu momentul de disponibilitate potrivit nevoilor companiei respective – trece o perioadă de timp foarte mare, ceea ce afectează derularea activităţii sau a proiectelor respective ale companiei.

Luarea în calcul a leasingului de personal într-un asemenea context este o opţiune pe care companiile din România au început să o facă din ce în ce mai des, apelând la companii care îşi comunică în mod activ acest serviciu.

Mai mult, decizia de angajare poate fi luată în mod mai uşor de însăşi/ însuşi şeful de departament, în loc de CEO-ul în sine sau de departamentul de resurse umane. Unele IMM-uri nici nu au aceste funţiuni în cadrul firmei, aşa încât apelarea la o companie cu experienţă dovedită în leasingul de personal este o cheie uşor de folosit şi eficientă din punctul de vedere al raportului timp/cost.

www.vonconsulting.ro

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO