Info

(P) Ghenadie Tampiza, Country Managerul liderului mondial în piaţa de scule electrice: România are potenţialul să devină un hub logistic şi de coordonare pentru multinaţionalele din industria construcţiilor în Europa de Sud-Est şi ţările CSI

(P) Ghenadie Tampiza, Country Managerul liderului mondial...

Autor: Publicitate

12.07.2023, 13:13 93

Liderul mondial în piaţa de scule electrice şi-a transformat operaţiunea din România în hub de coordonare pentru Europa de Sud-Est, Caucaz, Asia Centrală şi Mongolia. Decizia este rezultatul noilor abordări strategice şi comerciale luate de top managemetul regional al companiei. Şi alţi mari jucători internaţionali au ales, sau aleg România pentru atractivitea mediului de business, care în linii generale se reflectă prin conjunctura fiscală, politică şi economică favorabilă, a capitalului uman dar şi pentru poziţia geografică strategică a României, evidenţiată si de războiul din Ucraina.

De ce are nevoie România pentru ca multinaţionalele să-şi facă aici centrul pentru Europa de Sud-Est şi ţările CSI?

Este o întrebare pe care i-am adresat-o lui Ghenadie Tampiza, Country Manager, Stanley Black & Decker, liderul mondial în industria sculelor electrice şi care coordonează, din Bucureşti, operaţiunile comerciale ale colosului american pentru treisprezece ţări din Europa de Sud- Est (România, Bulgaria, Ucraina şi Moldova), Caucaz, Asia Centrală şi Mongolia.

“România este printre statele cu cea mai mare creştere economică în ultimii ani din UE, are o poziţie geografică strategică şi forţă de muncă calificată şi competentă, aspecte care sunt atractive pentru companiile internaţionale. Cu toate acestea este necesară consolidarea politicilor fiscale predictibile, pentru a încurajă investiţiile străine directe la maximum şi de a beneficia de avantajele create pentru ambele părţi, statul român cât şi pentru investitori, ca de exemplu:  fluxul de capital, know-how, tehnologie, creare de locuri de muncă, care la rândul lor vor antrena dezvoltarea economică.“,  explică Ghenadie Tampiza, Country Manager - Stanley Black & Decker.

Un alt motiv pentru care gigantul american a decis să îşi coordoneze operaţiunile  comerciale din ţara noastră este invazia Rusiei în Ucraina, de la începutul anului trecut, care a determinat compania să îşi închidă operaţiunile din Rusia şi să îşi reconfigureze politici noi de dezvoltare în regiune.  Astfel, entitatea legală din România, cu o structură organizaţională bine definită local, cu departamente de marketing, business care şi commercial şi cu o echipă multiculturală, care a obţinut performanţe constante în strânsă colaborare cu birourile din Polonia, Cehia şi alte departamente, a preluat în management ţările care erau gestionate din Rusia, mai spune Ghenadie Tampiza.

Piaţa sculelor de mână şi electrice profesionale şi cele pentru segmentul DIY este în creştere şi este o piaţă interesantă, cu o evoluţie destul de mare în ultimul deceniu. Acest lucru este confirmat şi de rezultatele financiare obţinute de compania americană în Regiunea CEE, gestionate din România, care au avut un volum de peste 75 de milioane de dolari, din care 30% îl reprezintă operaţiunile din ţara noastră.

“ În ultimii trei ani am observat o tendinţă ascendentă a cererii pentru produsele profesionale cu un brand puternic în spate. Acelaşi trend îl observăm în ţările din Asia Centrală, precum Kazahstan şi Uzbekistan, unde avem o puternică creştere organică datorită unei pieţe în creştere cu sectoare în dezvoltare precum minieritul, construcţiile şi cele de extracţia hidrocarbulrilor (OIl & Gas). Acest lucru a fost evidenţiat şi de Reuniunea Anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de Forumul de Afaceri 2023 care a avut loc în luna mai a acestui an, în Samarkand, Uzbekistan şi la care am fost invitat să particip. Temele de discuţie abordate au fost dezvoltarea regională a ţărilor din Asia Centrală dar şi proiectele de finanţare pe care BERD le are în aceste pieţe şi care în prezent au cea mai mare rată de creştere economică, lucru care le face să fie atractive şi pentru alte investiţii”, a mai declarat Ghenadie Tampiza.

Valoarea aproximativă anuală a pieţei de scule electrice şi unelte pentru construcţii se ridică în jurul cifrei de 100 de milioane de euro la nivel naţional şi se estimează o creştere de circa 7% în anul 2023.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO