Info

(P) Cum îţi încălzeşti locuinţa fără gaz? Iată care sunt alternativele tale

(P) Cum îţi încălzeşti locuinţa fără gaz? Iată...

Autor: Publicitate

03.11.2022, 14:01 305

Toată lumea ar trebui să aibă suficienţi bani pentru a plăti energia electrică şi încălzirea în mod confortabil, fără greutăţi sau probleme. Cu toate acestea, având în vedere escaladarea preţurilor la gaze şi electricitate din ultimele luni, multe gospodării vor avea probabil dificultăţi în a face faţă acestei cheltuieli în acest an. Preţurile au crescut şi deşi guvernul a luat măsuri, facturile tot înregistrează cifre record.

Cum puteţi încălzi o casă fără gaz, dar şi cu un cost scăzut al energiei electrice?

Una dintre principalele cheltuieli ale gospodăriei în sezonul rece provine din consumul de încălzire, în principal de energie electrică dacă folosim un boiler electric, dar şi din consumul de combustibil în cazane pe gaz butan, motorină, propan sau biomasă (cazane pe peleţi). Cu toate acestea, profitând de situaţia geografică excelentă în care trăim, putem folosi energia solară pentru a ne încălzi locuinţele în timpul iernii în multe moduri, inclusiv cu un şemineu electric.

Utilizarea energiei solare termice într-o casă ne poate furniza apă caldă şi încălzire la un cost de consum aproape zero. Dar în ce constă şi cum îl putem instala? Energia solară poate fi folosită într-o casă în două moduri: pentru a produce electricitate cu ajutorul unor panouri fotovoltaice sau pentru aer condiţionat (apă caldă menajeră şi încălzire), folosind panouri solare termice pentru a colecta căldura de la soare.

Panourile fotovoltaice ofera energie curată şi ecologică. În timpul generării de energie electrică cu panouri fotovoltaice nu există emisii nocive de gaze cu efect de seră, astfel încât acest tip de energie este ecologic.

Legea pentru panouri fotovoltaice s-a modificat în România, iar conform OUG 142 28/12/2021, prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice, cum ar fi panouri fotovoltaice, cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot inclusiv să vândă energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care au încheiate contracte. De asemenea, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosunmatorilor care produc energie electrică în unităţi cu o putere instalată până la 200 kW, să factureze doar diferenţa de energie consumată, să raporteze în facturi în cazul în care cantitatea de energie produsă este mai mare decât cea consumată.

Şemineu electric sau cu bioetanol

Dacă aveţi panouri fotovoltaice, atunci puteţi alege cu uşurinţă un semineu electric pentru a încălzi o cameră. Acestea au un aspect modern, sunt curate, nu emană fum şi nici nu trebuie curăţate precum cele pe lemn. O altă alternativă bună pot fi şemineele pe bioetanol sau biomasă. Biomasa este una dintre cele mai utile alternative atunci când dorim să ne încălzim casa fără încălzire. Dacă nu dispuneţi de un şemineu tradiţional sau şemineu electric, puteţi opta pentru sobe bio sau pentru şeminee de masă sau de sine stătătoare. Aceste dispozitive funcţionează numai cu etanol, pot fi folosite fără a modifica structura arhitecturală a casei noastre şi, datorită tehnologiei lor izolatoare, nu elimină reziduuri de fum, astfel încât le putem folosi fără a ne face griji cu privire la mirosurile neplăcute.

Sobe cu combustibil poli

Asemănătoare cu sobele cu peleţi, aceste dispozitive se caracterizează prin faptul că funcţionează şi cu alte tipuri de materiale şi nu expulzează gaze toxice. Iniţial, acestea pot necesita o investiţie mare, dar, deoarece nu necesită electricitate sau gaz pentru a funcţiona, această cheltuială poate fi amortizată în timp.

Încălzire cu infraroşu

Acestea sunt plăci ceramice care sunt instalate pe pereţi şi care furnizează căldură datorită radiaţiilor infraroşii. Uşor de instalat, aceste dispozitive nu emit zgomot sau deşeuri şi transformă 95% din energie în radiaţie termică, astfel încât consumul de energie necesar pentru funcţionare va fi foarte redus.

Pompe de căldură geotermice

Această metodă se bazează pe instalarea unor sonde care colectează căldura şi o duc la vaporizatorul pompei de căldură, unde este comprimată şi ajunge la o temperatură ridicată care este distribuită prin sistemul de calorifere al casei, furnizând căldură. Aceste dispozitive permit economii de până la 75% în comparaţie cu sistemele tradiţionale, deoarece consumul de energie este mult mai ieftin, ceea ce ne poate ajuta să reducem valoarea facturilor lunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO