Info

(P) Cele mai grave urgenţe medicale. Cum le recunoşti şi ce trebuie să faci?

(P) Cele mai grave urgenţe medicale. Cum le recunoşti...

Autor: Publicitate

14.02.2023, 14:28 216

Infarctul miocardic acut, şocul anafilactic şi accidentul vascular cerebral se numără printre cele mai serioase urgenţe medicale, unde experienţa medicilor şi rapiditatea intervenţiei fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

În cazul unei astfel de urgenţe medicale, fiecare clipă contează, de aceea este importantă prezentarea neîntârziată la un spital care deţine un Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU). Astfel, pacienţii pot primi rapid îngrijirile medicale de care au nevoie, din partea unor medici specializaţi în medicină de urgenţă, care îi vor consulta şi vor efectua imediat un set complet de analize de laborator şi investigaţii imagistice performante, pentru stabilirea diagnosticului corect şi administrarea tratamentului potrivit.

Infarctul miocardic acut apare atunci când circulaţia sângelui spre inimă este blocată sau îngreunată din cauza unor plăci de aterom care se depun pe pereţii arterelor coronare şi le îngustează. Astfel, o parte a miocardului necrozează şi apar simptomele specifice: durere intensă în piept, care se poate extinde spre braţe, gât sau spate, ameţeală, greaţă, transpiraţii reci, respiraţie dificilă. Prezentarea de urgenţă la spital permite administrarea în timp util a tratamentului necesar (substanţe trombolitice, angioplastie cu balon şi stent sau bypass coronarian), astfel încât daunele produse la nivelul cordului să fie cât mai limitate.

Şocul anafilactic este o complicaţie potenţial fatală, ca urmare a contactului cu un factor alergen (alimente, medicamente, înţepături de insecte). Este o reacţie anormală, exagerată, a sistemului imunitar şi se manifestă prin puls foarte ridicat sau foarte scăzut, greaţă şi vomă, umflarea limbii şi blocarea respiraţiei, hipotensiune arterială, leşin. Tratamentul, care presupune o injecţie cu adrenalină, trebuie administrat cât mai repede, în câteva minute de la instalarea simptomelor.  

Accidentul vascular cerebral ischemic (AVC) se produce atunci când circulaţia sângelui la nivelul unei zone cerebrale este blocată de un cheag, provocând moartea ţesutului afectat. Un AVC este o urgenţă medicală majoră, pentru că poate duce la moartea pacientului sau la sechele foarte grave, permanente, dacă tratamentul nu este administrat cât mai repede. Această complicaţie se manifestă în special prin asimetrie facială, slăbiciune sau paralizie a unui braţ, vorbire confuză.

Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru AVC ischemic, care poate fi asigurat într-un Compartiment de Primiri Urgenţe, este tromboliza intravenoasă. Procedura presupune administrarea unor substanţe trombolitice, care dizolvă cheagul de sânge, prin intermediul unei perfuzii, sub atentă supraveghere medicală. Tratamentul previne afectarea neurologică şi permite recuperarea completă a pacientului, dacă este administrat în fereastra terapeutică de 4 ore şi jumătate de la debutul simptomelor.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucureşti care asigură tratament prin tromboliză intravenoasă în cazul unui accident vascular cerebral ischemic. De asemenea, medicii care lucrează în Compartimentul de Primiri Urgenţe - singurul din sistemul medical privat - asigură consultaţii şi tratamente pentru adulţii şi copiii care se prezintă cu urgenţe medicale sau chirurgicale. Spitalul Clinic SANADOR are şi un Serviciu de Ambulanţă, dotat cu flotă şi dispecerat proprii, pentru îngrijiri medicale prespitaliceşti şi transportul pacienţilor în siguranţă, sub supraveghere medicală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO