Info

(P) Ce consecinţe poţi suferi dacă închei un contract de vânzare (vânzare-cumpărare) în lipsa formei prevăzute de lege?

(P) Ce consecinţe poţi suferi dacă închei un contract...

Autor: Publicitate

08.05.2023, 13:11 298

Te afli în plin proces de vânzare a unui bun imobil? Deşi o înţelegere scrisă între tine şi viitorul proprietar, denumită popular ,,de mână”, reprezintă o variantă rapidă, aduce cu sine multiple riscuri. Oricâtă încredere ţi-ar inspira cumpărătorul, cea mai sigură metodă este implicarea unui notar public în procesul de vânzare. Descoperă riscurile la care te expui când închei un contract de vânzare (vânzare-cumpărare) în lipsa unui notar.

            De asemenea trebuie să ştii că  forma autentificată  la notar a contractului, este obligatorie pentru transferul drepturilor de proprietate a bunurilor imobile.

Rolul unui notar public într-un proces de vânzare-cumpărare reuşit!

Pentru a fi considerată legală, trecerea bunului din posesia proprietarului către o altă persoană în schimbul unei sume de bani, trebuie să fie însoţită de anumite documente semnate de ambele părţi. Pe lângă contractul de vânzare propriu-zis, dosarul de documentaţie conţine şi:

  • Actul de proprietate pentru bunul în cauză;

  • Certificatul fiscal, care dovedeşte plata impozitului către stat;

  • Cadastrul, intabularea şi extrasul de Carte Funciară;

  • Adeverinţă de la asociaţia de proprietari dacă bunul este un apartament.

  • Ultimile chitanţe şi facturi utilităţi, certificat de performanţă energetică, conturi bancare, acte de stare civilă.

 

Rolul notarului public este de a revizui toate aceste documente şi de a le confirma autenticitatea. În cazul în care sunt descoperite nereguli, datoria unui notar public este de a le semnala şi de a sugera o soluţie pentru corectarea greşelii. Fie că eşti cel care vinde sau cel care cumpără, implicarea unui notar public reprezintă o decizie mai mult decât utilă, deoarece te protejează de un eventual litigiu sau de un prejudiciu, chiar dacă a fost comis neintenţionat. În continuare explicăm consecinţele pe care le poţi suferi dacă îţi bazezi alegerea de a transfera bunul în proprietatea altcuiva pe documente semnate neoficial, actele fiind lovite de nulitate aboslută, condiţia obligatorie fiind încheierea acestor acte  în forma autentică prevăzută de lege, doar în prezenţa  notarului public.

Notar public Sector 1, aliat de nădejde în protectia împotriva litigiilor!

În vânzarea sau cumpărarea unui bun este crucială analizarea contractului în prealabil, pentru a nu risca semnarea unui document ce te plasează într-un context neprielnic. În cazul în care nu te adresezi unui notar public, oricând poţi încheia un contract lovit de nulitate absolută. Nu deţii experienţă în astfel de proceduri juridice şi consideri că nu poţi recunoaşte o tentativă de păcălire? Este momentul ideal pentru a apela la ajutorul notarului public, care se va asigura că actul semnat de către tine, îndeplineşte toate condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia în vigoare.

Un exemplu de situaţie cu consecinţe usturătoare este semnarea unui antecontract fără analizarea clauzelor. Vânzătorul poate strecura abil nereguli în document, de aceea analizează toate detaliile şi toate clauzele şi consecinţele  pe care le poţi suporta în eventualitatea în care nu mai poţi continua achiziţia. Atunci când un specialist nu analizează contractul, se pot introduce cu rea credinţă tot felul de clauze. De exemplu, în cazul unui antecontract, notarul trebuie să verifice riscurile generate de nerespectarea obligaţiilor asumate de părţi la încheierea actului . Din graba de a semna, poţi ajunge în situaţia în care datorezi sume considerabile de bani, poţi fi executat silit sau se poate deschide o acţiune în instanţă împotriva ta.

Pui preţ pe o vânzare sau o cumpărare perfect legală? Apelează la serviciile unui notar public cu experienţă în domeniu, care să analize autenticitatea şi legalitatea documentelor pe care le semnezi. Ai nelămuriri sau temeri în privinţa contractului? Pentru a te asigura că este avantajos pentru tine, apelează la sfaturile specialistului, care te va îndruma spre un rezultat fructuos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO