Info

(P) ADA, primul asistent virtual în programe de finanţare, care ajută antreprenorii

Autor: Publicitate

03.11.2022, 10:00 2377

ADA, creat de BCR, este primul asistent virtual pentru programe de finanţare dedicat companiilor, pe care antreprenorii îl pot întreba informaţii despre programele finanţate din fonduri europene şi naţionale care sunt relevante pentru afacerile lor. De la lansare şi până în prezent, ADA a discutat cu peste 7.000 de antreprenori, care au aflat la ce surse de finanţare pot aplica.

Mediul de business are nevoie de susţinere şi trebuie să construim rezilienţă prin inovaţie şi tehnologie. Vorbim despre investiţii în retehnologizare, digitalizare şi eficienţă energetică, pentru că aceste soluţii sunt parte din asigurarea continuităţii afacerii, din generarea de capital şi de referinţe pozitive. ADA vine în sprijinul companiilor care vor să păstreze şi să creeze locuri de muncă.

Există apetit pentru investiţii şi ne aşteptăm să vedem cât mai mult interes pe zona de accesare de credite pentru tranziţia către economia verde şi oportuniţăţile de dezvoltare de proiecte care să aducă împreună consumatorii, societate şi mediul înconjurător (ex: inovaţie, energie verde, producţia de materiale sustenabile, finanţarea cercetării în domeniu, susţinerea accelerării agriculturii ecologice, dezvoltarea agriculturii şi transfer de expertiză agro-alimentară).

ADA este un sistem inteligent evolutiv care învăţa încontinuu, pe măsură ce interacţionează cu antreprenorii. Dacă un utilizator a adresat o întrebare şi nu a avut un răspuns complet, ADA se perfecţionează cu ajutorul fiecărei conversaţii. În mai puţin de 10 minute, o companie poate afla informaţiile căutate cu privire la opţiunile de dezvoltare a afacerii tale, cu finanţare din fonduri europene sau naţionale.

“E important ca antreprenorii să se intereseze de liniile de finanţare disponibile, să citească ghidurile pe care le pregătim pentru toate programele mari, să pună întrebări şi să aibă un dialog deschis şi asumat cu consultanţii. Acesta este şi motivul pentru care noi am dezvoltat ADA, un asistent virtual care ghidează şi oferă informaţii în faza de prospecţie pentru accesarea de finanţare”, a declarat Oana Bâra, Coordonatoare Programe de Finanţare BCR.

Programele cu fonduri europene şi naţionale sunt surse de capital pentru afaceri, care ar fi dificil de obţinut din alte surse. Cu ajutorul ADA companiile pot afla despre oportunităţile disponibile pentru afacerea lor:

Granturi

Granturile sunt forme de ajutor financiar nerambursabil pentru companii, fiind împărţite pe domenii stabilite drept strategice de către Comisia Europeană sau de către alţi finanţatori. Majoritatea fondurilor este alocată în prezent către domenii precum: eficienţă energetică, digitalizare, dezvoltarea afacerii, creşterea competitivităţii, cercetare sau pentru sprijinirea antreprenorilor într-un context dificil macro-economic.

Programe cu garanţii

Sunt programe prin care poţi accesa credite pentru realizarea de investi­ii şi/sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către fonduri de garantare.

ADA are peste 40 de programe de finanţare mapate şi oferă suport antreprenorilor în identificarea celor mai relevante programe de finanţare susţinute atât din fonduri europene, cât şi din fonduri naţionale. Companiile pot afla în scurt timp dacă pot aplica la programele cu garanţii de stat (IMM Invest Plus, Rural Invest, Agro IMM Invest Plus, IMM Prod Plus, Garant Construct, Innovation) sau granturi (PNRR, Programe Regionale, POIM- Programul pentru Eficienţă Energetică, POC 4.1.1 etc).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO