Info

O descoperire a medicilor spanioli dă speranţe purtătorilor HIV: un vaccin care împiedică dezvoltarea virusului

O descoperire a medicilor spanioli dă speranţe...

Autor: Anelis Baciu

04.01.2013, 14:46 910

O echipă de medici a Spitalului din Barcelona a dezvoltat un vaccin care împiedică temporar dezvoltarea virusului HIV la pacienţii infectaţi, tritrează Le Observateur.

" Ceea ce noi am reuşit este să dăm instrucţiuni sistemului imunitar pentru ca acesta să înveţe să distrugă virusul", explică Felipe Garcia, unul din membrii echipei de cercetători.

Testele efectuate pe un număr de patruzeci de pacienţi, care pe parcursul experimentului au întrerupt tratamentul clasic, au arătat că vaccinul poate controla temporar înmulţirea virusului. Vaccinul nu vindecă în totalitate, dar poate reduce viusul din organism cu până la 90% pe parcursul unui an, se arată într-un comunicat al Spitalului.

Rezultatul medicilor spanioli este similar cu cel obţinut prin utilizarea medicamentaţiei clasice, însă spre deosebire de aceasta vaccinul nu generează efecte toxice asupra organismul, precizează cercetătorii.

La nivel global 34 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV

Descoperirea realizată de medicii spanioli reprezintă un pas important în lupta contra SIDA, de vreme ce bolnavii au şansa de a trăi fără medicamentaţia zilnică specifică în cazul acestei afecţiuni. Totuşi, vaccinul oferă protecţie numai pe o perioadă de un an, la sfârşitul căreia pacienţii trebuie să reia medicamentaţia cotidiană.

" În următorii ani ne vom concentra activitatea pe îmbunătăţire a vacinului. Ne-au trebuit şapte ani pentru a descoperi aceasta metodă de tratare şi estimăm că şi în următorii trei-patru ani vom lucra în această direcţie", spune Josep Gatell, şeful departamentului de boli infecţioase al Spitalului din Barcelona care a condus echipa de cercetători.

Numărul persoanelor infectate cu virusul HIV a crescut în 2011 cu aproape 2% comparativ cu anul precedent, până la 34 de milioane de bolnavi la nivel mondial, potrivit statisticilor ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO