Info

Investiţiile verzi, din ce în ce mai importante pentru succesul IMM-urilor

ADVERTORIAL

Autor: Publicitate

13.03.2024, 08:00 126

Conform multor semnale din piaţă, 2024 pare să fie anul investiţiilor în sustenabilitate pentru mulţi antreprenori la nivel internaţional. Raportul WEF 2024 (World Economic Forum) ce a strâns date de la lideri de business din 2.000 de organizaţii ce operează în 15 ţări ne arată că peste jumătate dintre companii urmează să mărească bugetul dedicat sustenabilităţii. Totodată, 61% dintre ele confirmă că a nu fi în pas cu practicile sustenabile reprezintă o ameninţare pentru succesul business-ului.

În 2023, într-un studiu realizat de Capgemini Research Institute, Norvegia conducea în topul ţărilor în care liderii de business au fost intervievaţi – 66% dintre aceştia au declarat că au trecut în agendă luarea de măsuri sustenabile. Se observă inclusiv o creştere semnificativă de la 49% la 61% între septembrie 2022 şi septembrie 2023 a numărului companiilor care au o strategie sustenabilă clară pentru următorii trei ani. La nivel de companii, India conduce în top cu o proporţie de 77% dintre acestea ce îşi doresc să devină mai sustenabile.

Pe lângă avantajele clare pentru mediu, antreprenorii decid să investească în practici sustenabile şi din alte motive – investiţiile le aduc nu doar profit pe termen lung, ci odată cu stabilirea unei strategii clare, ei pot avea acces şi la fonduri alternative pentru transformarea afacerii lor într-una sustenabilă. De exemplu, tranziţia către energia verde reprezintă din start o investiţie care se transformă în profit. Imaginaţi-vă doar un lanţ de restaurante care, de mâine, achiziţionează pentru toate locaţiile becuri LED, senzori de mişcare pentru iluminarea în spaţiile ce nu sunt folosite în permanenţă, sisteme cu temporizatoare pentru chiuvete şi dispensere de săpun cu senzor de proximitate.

Să nu uităm că inclusiv interesul investitorilor a crescut din ce în ce mai mult către sustenabilitate. Astfel, conform unui studiu realizat de Morgan Stanley, 77% dintre investitori se declară interesaţi în a investi în practicile sustenabile ale companiilor, în timp ce mai mult de 70% dintre ei cred cu tărie că practicile ESG aduc încasări mult mai mari companiilor.

Într-un astfel de context este cu atât mai important ca antreprenorii să aibă acces la resurse educaţionale din care să poată înţelege şi învăţa cum îşi pot crea propria strategie sustenabilă pentru afacerea lor. Academia de Sustenabilitate, proiect marca Sustainable Futures, iniţiat de Social Innovation Solutions, îşi propune să educe antreprenorii pe plan local, în mod gratuit. Platforma este actualizată constant cu noi module de învăţare, sfaturi şi exemple de la experţi din domeniu, oferind un sprijin real tuturor proprietarilor de IMM-uri care îşi doresc să treacă business-ul lor la următorul nivel.

Fiecare modul de învăţare este structurat atât cu o parte teoretică susţinută de exemple locale şi internaţionale, cât şi cu o parte practică, sub formă de temă, ce poate fi realizată de către toţi cursanţii. Pe lângă acestea, antreprenorii sunt încurajaţi să creeze noi legături de business pe plan local cu alţi proprietari de IMM-uri, platforma oferindu-le şi un spaţiu special pentru a se cunoaşte, discuta şi implementa împreună strategii sustenabile.

BCR, partener principal al Academiei de Sustenabilitate, susţine demersurile antreprenorilor pentru a construi împreună un viitor mai sustenabil. Experţii BCR pot ajuta cu sfaturi şi soluţii financiare care să susţină dezvoltarea proiectelor sustenabile. Modulul “Prioritizează finanţările verzi” este util antreprenorilor care vor să facă tranziţia către un business sustenabil. Sustenabilitatea înseamnă o viaţă mai bună şi reprezintă o promisiune de mai bine, atât pentru generaţiile actuale, dar mai ales pentru generaţiile viitoare. 

Surse:

https://www.capgemini.com/insights/research-library/investment-trends-2024/


https://www.capgemini.com/insights/research-library/sustainability-trends-2023/
 

https://www.morganstanley.com/ideas/sustainable-investing-on-the-rise

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO