IMM

Programele de garanţii IMM Invest şi Agro IMM Invest au fost prelungite până la finalul anului după decizia Comisiei Europene: s-a decis şi majorarea plafoanelor schemelor de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1,8 mil. euro pentru fiecare companie

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a anunţat că programele IMM Invest şi Agro IMM Invest au fost prelungite începând cu data de 1 iulie 2021 până la data de 31 decembrie 2021. Comisia Europeană a aprobat şi solicitarea Ministerului Finanţelor de a majora plafoanele schemei de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere.

„Aprobarea Comisiei Europene de continuare a programului IMM Invest România şi a subprogramului Agro Invest, vine ca o recunoaştere a adecvării şi eficienţei măsurilor de sprijin care susţin mediul antreprenorial românesc. Infuzia de capital atrasă prin programul IMM Invest în anul 2020, care a depăşit 15 miliarde lei, prin acordarea a peste 25.500 de credite garantate de stat, continuă şi în anul 2021.

O altă veste bună este că, prin decizia Comisiei Europene, suntem în măsură să majorăm plafoanele schemei de ajutor de stat, pentru a putea susţine accesul la finanţare a peste 58.000 de beneficiari în cei doi ani de funcţionare a Programului, în limita plafonului anual de garantare, în valoare de 15 miliarde lei.

Până în prezent, Ministerul Finanţelor prin FNGCIMM, a alocat IMM-urilor sume de peste 222 milioane de lei, pe parcursul anului 2020, şi peste 246 milioane de lei, pe parcursul acestui an, reprezentând comisioane şi dobânzi. Aceste date arată că programele dezvoltate sunt un succes care plasează economia României într-un grafic de dezvoltare ascendent”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

Aferent aprobării Comisiei Europene de a continua Programul IMM Invest, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a îmbunătăţit procedura de implementare a programului prin majorarea plafoanelor schemei de ajutor de stat, de la 100.000 euro la 225.000 de euro pentru companiile care realizează producţie primară de produse agricole, de la 120.000 euro la 270.000 de euro pentru companiile din sectorul pescuitului şi acvaculturii şi de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul alimentar. De asemenea, cuantumul împrumuturilor a fost dimensionat în funcţie de necesarul de lichidităţi şi de dimensiunea întreprinderii, respectiv 18 luni în cazul IMM-urilor sau 12 luni în cazul întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie.

Conform datelor FNGCIMM, la data de 30 iunie 2021, au fost înregistrate în aplicaţia instituţiei un număr de 8.144 de solicitări de garantare, din care 7.252 sunt aferente Programului IMM Invest, indicând un grad de consum al plafonului alocat iniţial de peste 44%, restul de 891 de solicitări fiind în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest, cu un grad de consum al plafonului alocat iniţial de peste 85%. Pe parcursul a două luni de funcţionare a Programului, au fost aprobate 4.106 credite, cu o valoare de finanţare de aproximativ 3,72 miliarde lei şi o valoare de garantare de aproximativ 3,05 miliarde lei.”

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.