Grecia

Grecii investesc in retele ca sa castige cota pe retail

Grecii investesc in retele ca sa castige cota pe retail

Click pentru imaginea marita

25.03.2008, 23:28 35

Grecii sunt unii dintre cei mai mari investitori straini in sistemul bancar, prin cele sapte grupuri prezente pe plan local, fiind depasiti - dupa cota de piata detinuta - doar de austrieci, care controleaza doua dintre primele trei banci din sistem plus alti jucatori de talie medie si mica.
Desi au fost printre primii investitori straini prezenti pe piata, grecii au inceput abia recent sa investeasca masiv in filialele locale, astfel ca majoritatea grupurilor sunt acum la mijlocul unor planuri multianuale de dezvoltare, cu obiective ambitioase.
Primele grupurile financiare elene au intrat inca din anii '90 pe piata romaneasca, Alpha Bank sau NBG fiind printre primii investitori straini din sistem. Intre timp, lista a fost completata de Eurobank, Piraeus, Emporiki, Egnatia si ATE (Banca Agricola a Greciei).
Grupul Alpha Bank, a carui filiala locala se plaseaza pe locul sapte in sistem dupa active, si-a planuit sa ajunga la 380 de unitati in Romania pana la sfarsitul lui 2010, reteaua urmand practic sa se tripleze fata de decembrie trecut, respectiv sa fie de circa zece ori mai mare comparativ cu nivelul din 2005.
Si NBG (care detine pe plan local Banca Romaneasca) sau Piraeus Bank investesc in prezent pentru a ajunge sa opereze retele de 250 de unitati in orizontul anului 2010. EFG Eurobank, un alt jucator de top de pe piata elena, opereaza deja 255 de unitati si continua sa investeasca in retea, desi nu a anuntat un obiectiv privind prezenta teritoriala. Filiala sa locala, Bancpost, era la sfarsitul anului trecut a cincea banca de pe piata, in functie de valoarea activelor.
Dupa marimea filialelor locale, grupurile elene sunt dispersate in toate clasele din sistem. Cei mai mari jucatori din sistem cu capital elen sunt Bancpost si Alpha Bank, care ocupau in decembrie locurile cinci si respectiv 7 din punctul de vedere al activelor detinute, potrivit BNR.
Pe locul urmator se situeaza Alpha Bank, cu finantari de 2,72 miliarde de euro.
Datele raportate de actionarii straini sunt diferite de cele pe care filialele locale le raporteaza la BNR, in conditiile in care majoritatea bancilor au recurs la externalizarea unor credite catre actionarii straini, pentru a evita costurile de reglementare.
Piraeus a raportat la Atena o expunere de 2,28 miliarde de euro pe piata romaneasca, iar National Bank of Greece (care detine Banca Romaneasca) are credite in portofoliu de 1,53 de miliarde de euro. Egnatia a raportat in decembrie credite de putin peste 300 de milioane de euro. ATE Bank a raportat doar nivelul activelor, de 167 de milioane de euro, in timp ce pentru Emporiki Bank a fost luat in considerare nivelul activelor din iunie 2007, de
108 milioane de euro.
ATE Bank, Banca Agricola a Greciei, a intrat pe piata locala in 2006, achizitionand atunci un jucator de dimensiuni reduse, Mindbank. Intre timp, banca a trecut printr-un proces de rebranding, aliniindu-se la identiatea grupului, iar grecii au construit un plan de expansiune. Pana in 2010, reteaua bancii urmeaza sa ajunga la 100 de unitati, fata de 12, cate opera Mindbank. Pana la sfarsitul acestui an numarul clientilor ar trebui sa urce la 42.000, de la 12.000, in 2006.
Emporiki si-a anuntat de asemenea intentia de a-si consolida prezenta pe plan local. Dupa ce grupul financiar elen a fost preluat de gigantul francez CrŽdit Agricole, Emporiki si-a revizuit strategia, insa piata romaneasca a fost considerata importanta. In aceste conditii, Emporiki are in vedere extinderea retelei teritoriale in Romania la peste 140 de unitati pana in 2011. Cu noile unitati, grecii si-au propus sa ajunga la credite de 1,8 mld. euro pana in 2011, fata de 63 mil. euro, cate aveau in sold in decembrie trecut. Filialele locale ale grupurilor grecesti operau cumulat in decembrie o retea de circa 680 de unitati, dintr-un total de aproape 5.500 la nivelul intregului sistem, avand astfel o cota de piata de circa 12%.
Potrivit planurilor anuntate, grecii ar urma sa controleze peste 1.000 de unitati, in urmatorii ani. Spre comparatie, CEC are o retea de circa 1.400 de unitati, in timp ce BRD-SocGen a depasit la sfarsitul anului trecut pragul de 800 de unitati.
Cele sapte grupuri financiare prezente pe piata locala concentrau in decembrie trecut credite in sold de peste 10 miliarde de euro, adica aproape un sfert din totalul creditului neguvernamental, care ajunsese la aproape 41 de miliarde de euro.
Din punctul de vedere al profitabilitatii, grupurile grecesti au o cota de piata mai mica decat cea detinuta pe creditare. Anul trecut, cele sapte banci cu capital elen au realizat impreuna un profit brut de circa 122 de milioane de euro.
Potrivit datelor BNR, profitul net cumulat al tuturor bancilor din sistem s-a ridicat anul trecut la 826 de milioane de euro.
Doar BCR (cea mai mare banca din sistem detinuta de grupul austriac Erste) a obtinut un profit net de 276,5 milioane de euro, la un portofoliu de credite de 10,2 miliarde de euro.
Datele privind profiturile realizate de bancile grecesti nu sunt perfect comparabile, in conditiile in care grupurile utilizeaza formate diferite de agregare a informatiilor. Astfel, pentru Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca au fost luate in considerare profiturile brute realizate, raportate de catre grupuri. Pentru Egnatia a fost luat in considerare profitul net, in timp ce pentru Emporiki - pierderea bruta de 15.000 de euro raportata in iunie 2007, in lipsa unor date mai recente.
Datele colectate de ZF de pe site-urile institutionale ale actionarilor din Grecia arata ca Eurobank are cea mai mare expunere pe piata romaneasca. Soldul creditelor acordate de subsidiara sa Bancpost era in decembrie de 3,1 milioane de euro.
Pe de alta parte, performanetele financiare ale bancilor grecesti au fost afectate de planurile de dezvoltare derulate, marcate de investitii puternice in deschiderea de unitati.

Brokerii greci si-au consolidat pozitia pe Bursa
Societatile de brokeraj grecesti, in special cele apartinand unor grupuri financiare, si-au consolidat anul trecut pozitia pe Bursa de la Bucuresti prin crestere organica, dupa ce in anii precedenti au fost mai activi pe partea de achizitii.
EFG Eurobank Securities, societatea de brokeraj a grupului EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a devenit anul trecut una dintre cele mai importante societati de brokeraj de pe Bursa, intermediind tranzactii de aproape trei ori mai mari decat in anul precedent. Brokerii de la EFG Eurobank au terminat anul pe pozitia a saptea in topul celor mai mari societati de brokeraj de pe Bursa, fata de locul 16 ocupat in 2006.
Alpha Finance, societatea de brokeraj a Alpha Bank, a urcat anul trecut de pe locul 21 pana pe locul 18, iar Egnatia Securities, parte a Egnatia Bank, a avansat o pozitie, pana pe locul 33.
Celelalte societati de brokeraj grecesti de pe Bursa sunt Eteba Romania, parte a grupului National Nank of Greece - actionarul majoritar al Bancii Romanesti, Piraeus Securities, subsidiara Piraeus Bank, si doua societati independente: IEBA Trust si Fortius Finance.
Cota de piata cumulata a celor sapte societati de brokeraj grecesti a ajuns anul trecut la 7,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO