Fonduri UE

Surpriză neplăcută: Comisia Europeană penalizează România cu 100 mil. euro la deblocarea fondurilor UE

Surpriză neplăcută: Comisia Europeană penalizează România cu 100 mil. euro la deblocarea fondurilor UE

În vară, Emanuel Durão Barroso, şeful Comisiei Europene, a avertizat că este „intolerabil“ ca rata de absorbţie a României să fie de doar 3%

Autor: Gabriel Razi

23.12.2011, 00:05 6004

Comisia Europeană a dat ieri undă verde autorităţilor de la Bucureşti pentru a reîncepe să trimită facturi spre rambursare pentru fondurile europene, însă Bruxellesul a refuzat facturi în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Este un lucru pozitiv faptul că se pot relua plăţile de la Comisia Europeană înainte de sfârşitului anului 2011 pentru toate programele operaţionale. Este adevărat că reluarea plăţilor se va face în anumite condiţii conform cărora vom putea transmite cereri de rambursare în valoare sensibil mai mică decât cea preconizată anterior", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, care este responsabil direct de banii europeni care intră în economia românească.

În ultimele săptămâni Leonard Orban a anunţat de mai multe ori că până la sfârşitul acestui an România va trimite facturi spre rambursare către Comisia Europeană în valoare de 450-500 de milioane de euro. Reprezentanţii MAEur spun însă acum că vor trimite în următoarele săptămâni facturi de numai 340 de milioane de euro spre rambursare care se adaugă altor 43 de milioane de euro transmise deja la finalul săptămânii trecute. Pe scurt, Bucureştiul s-a înţeles cu oficialii de la Comisia Europeană să trimită facturi mai mici cu până la aproximativ 100 de milioane de euro în acest an pentru ca restul de bani să fie rambursaţi la un moment viitor - neprecizat.

"După controalele efectuate, instituţiile româneşti responsabile - respectiv autorităţile de management şi autoritatea de audit - au aplicat o serie de corecţii, dar Comisia Europeană a solicitat şi aplicarea unor corecţii financiare suplimentare cu caracter preventiv până la finalizarea procedurii de conciliere", se arată într-un comunicat al MAEur.

În esenţă, Comisia Europeană transmite României că nu are încredere în verificările făcute în cele şase luni cât timp plăţile au fost oprite şi că solicită asigurări suplimentare (prin neonorarea facturilor de 100 mil. euro) care să acopere alte posibile nereguli.

În această toamnă autorităţile au verificat 466 de contracte din care pentru 133 au fost descoperite probleme. Valoarea corecţiilor financiare aplicate iniţial de România s-a cifrat la 12,6 milioane de euro.

Corecţiile suplimentare cerute în prezent de Comisie reprezintă 10% din banii pe care Bucureştiul urma să îi primească în ultimele două săptămâni ale anului pentru proiectele europene pentru transport, dezvoltare regională şi creşterea competitivităţii economice. Alte corecţii acoperă 25% din valoarea facturilor ce urmau a fi transmise până la sfârşitul anului prin programul de fonduri europene pentru mediu. MAEur a înaintat numai procentele reţinute de Comisie din facturile ce urmau a fi onorate în acest an, fără să precizeze despre ce sumă totală este vorba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO