Fonduri UE

CE aşteaptă explicaţii în două luni privind plăţile din POR, banii nu sunt pierduţi - oficial CE

CE aşteaptă explicaţii în două luni privind plăţile din POR, banii nu sunt pierduţi - oficial CE

Autor: Miruna Badea

21.06.2011, 09:53 284

Banii pentru plăţile din Axa 2 aPOR "nu sunt pierduţi în acest moment", fiind vorba despre osistare temporară a plăţilor până când Comisia Europeană primeştede la autorităţile române "răspunsurile soclicitate", a declarat,luni, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al ExecutivuluiUE.

"Comisia Europeană a acordatRomâniei un termen de două luni pentru a oferi informaţii despreaceste fonduri şi despre managementul acestor fonduri, iar lasfârşitul acestei perioade, în funcţie de concluziile trase pe bazarăspunsurilor oferite de partea română, Comisia va decide ceea cese va întâmpla în continuare. Acest lucru înseamnă că banii nu suntpierduţi în acest moment. Este vorba despre o sistare temporară aplăţilor până când Comisia primeşte răspunsurile soclicitate", adeclarat, luni, pentru MEDIAFAX, Ton Van Lierop, purtător de cuvântal CE.

Van Lierop a ţinut să subliniezecă în acest moment nu se poate spune că România a pierdut baniirespectivi, insistând asupra faptului că o decizie finală va filuată în termen de două luni.

Termenul de două luni curge de ladata la care autorităţile române au primit scrisoarea deînştiinţare din partea CE, a precizat purtător de cuvânt alCE.

Comisia Europeană a întreruptplăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR)-Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-,din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor românesă verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiariiAxei 2.

Comisia Europeană a comunicatMinisterului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportulpreliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multorproiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitareaDJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-ScurtuMare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJTeleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa,beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructuriide acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţuluiBuzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT ComunaMereni.

"În Raport, Comisia Europeanăvorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publicefolosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 aPOR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de cătreautorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosireanejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentarecontractate ca lucrări similare", se arată într-un comunicat alMDRT.

Ca urmare a deficienţelorconstatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia deîntrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până laîndeplinirea măsurilor cerute.

"Comisia Europeană a propusautorităţilor române să verifice toate contractele de lucrăriîncheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrăriadjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşuraîn lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmiteComisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri deacţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică,pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% dinvaloarea proiectelor găsite cu deficienţe", se precizează încomunicat.

În acelaşi timp, CE a cerutRomâniei să eficientizeze sistemul de management şi control îndomeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP suntinstituţii naţionale responsabile, mai arată ministerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO