Fondul Proprietatea

Un sfert din Fondul Proprietatea e pe mâinile străinilor

Autor: Roxana Pricop

10.02.2011, 18:57 36

Aproape 25% din capitalul Fondului Proprietatea (FP) estedeţinut de acţionari străini la finele lunii ianuarie, arată primaraportare a acţionariatului emisă de la listarea Fondului la Bursade Valori Bucureşti din 25 ianuarie. Cifra include şi foştiiproprietari despăgubiţi de stat care nu mai au domiciliul înRomânia.

La 31 ianuarie, statul român, prin intermediul Ministerului deFinanţe, este cel mai mare acţionar cu o participaţie de 36,79% dincapital, mai puţin cu 2% faţă de finele anului trecut. Peste 20%din capital este deţinut de persoane juridice, fonduri deinvestiţii şi SIF-uri, restul de 42,6% fiind deţinut de acţionaripersoane fizice.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în 2005 pentru compensareapersoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimulcomunist. Investitorii străini au intrat în acţionariatul Fonduluiîn ultimii trei ani, fiind permisă vânzarea şi cumpărarea deacţiuni prin intermediul Depozitarului Ceentral deşi Fondul nu eralistat.

Cele mai mari fonduri străine acţionare la Fond sunt fondurilesuedeze East Capital, fondurile americane Cartesian şi Elliott.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO