Un sfert din Fondul Proprietatea e pe mâinile străinilor

Autor: Roxana Pricop 10.02.2011

Aproape 25% din capitalul Fondului Proprietatea (FP) este deţinut de acţionari străini la finele lunii ianuarie, arată prima raportare a acţionariatului emisă de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie. Cifra include şi foştii proprietari despăgubiţi de stat care nu mai au domiciliul în România.

La 31 ianuarie, statul român, prin intermediul Ministerului de Finanţe, este cel mai mare acţionar cu o participaţie de 36,79% din capital, mai puţin cu 2% faţă de finele anului trecut. Peste 20% din capital este deţinut de persoane juridice, fonduri de investiţii şi SIF-uri, restul de 42,6% fiind deţinut de acţionari persoane fizice.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în 2005 pentru compensarea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. Investitorii străini au intrat în acţionariatul Fondului în ultimii trei ani, fiind permisă vânzarea şi cumpărarea de acţiuni prin intermediul Depozitarului Ceentral deşi Fondul nu era listat.

Cele mai mari fonduri străine acţionare la Fond sunt fondurile suedeze East Capital, fondurile americane Cartesian şi Elliott.