Fondul Proprietatea

Sibex ar putea lansa derivate pe acţiunile FP, după listarea Fondului la BVB

Sibex ar putea lansa derivate pe acţiunile FP, după listarea Fondului la BVB
14.01.2011, 16:37 74

Sibex ar putea lansa la tranzacţionare derivate pe acţiunileFondului Proprietatea, după ce titlurile Fondului vor fi listate laBursa de Valori Bucureşti (BVB), operaţiune programată pentru 25ianuarie, scrie Mediafax Business.

Pentru introducerea acestor derivate, Bursa de la Sibiu aveanevoie de avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM),care a fost dat joi, potrivit unui comunicat al Sibex.

Şi Bursa de la Bucureşti intenţionează să introducă derivate peacţiunile FP, însă CNVM nu a aprobat, încă, lansarea acestortitluri.

Totodată, CNVM a aprobat şi lansarea unei noi categorii dederivate, opţiunile binare. Sibex a anunţat, în luna septembrie, căvrea să lanseze opţiuni binare pe cursul leu/euro, cu scadenţăcuprinsă între o zi şi trei luni, care spre deosebire de actualeleinstrumente financiare au un risc mai redus, însă limitează la unanumit nivel câştigul sau pierderea.

Noile opţiuni vor fi adresate investitorilor care vor să sefamiliarizeze cu derivatele şi care nu îşi permit să rişte o sumămare de bani.

Opţiunile binare sunt un pariu. Spre exemplu, cumpărătorulpariază cu vânzătorul că euro nu va trece peste nivelul de 4,3 lei.Pariul este pus pe suma de 100 de lei, iar cumpărătorul îi plăteştevânzătorului 10 lei, iar dacă intuieşte corect atunci poate câştiga100 de lei de la vânzător, iar dacă nu a pierdut numai cei 10 lei.Pe partea cealalată, vânzătorul poate câştiga cei 10 lei sau săpiardă 100 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO