Sibex ar putea lansa derivate pe acţiunile FP, după listarea Fondului la BVB

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 14.01.2011

Sibex ar putea lansa la tranzacţionare derivate pe acţiunile Fondului Proprietatea, după ce titlurile Fondului vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operaţiune programată pentru 25 ianuarie, scrie Mediafax Business.

Pentru introducerea acestor derivate, Bursa de la Sibiu avea nevoie de avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a fost dat joi, potrivit unui comunicat al Sibex.

Şi Bursa de la Bucureşti intenţionează să introducă derivate pe acţiunile FP, însă CNVM nu a aprobat, încă, lansarea acestor titluri.

Totodată, CNVM a aprobat şi lansarea unei noi categorii de derivate, opţiunile binare. Sibex a anunţat, în luna septembrie, că vrea să lanseze opţiuni binare pe cursul leu/euro, cu scadenţă cuprinsă între o zi şi trei luni, care spre deosebire de actualele instrumente financiare au un risc mai redus, însă limitează la un anumit nivel câştigul sau pierderea.

Noile opţiuni vor fi adresate investitorilor care vor să se familiarizeze cu derivatele şi care nu îşi permit să rişte o sumă mare de bani.

Opţiunile binare sunt un pariu. Spre exemplu, cumpărătorul pariază cu vânzătorul că euro nu va trece peste nivelul de 4,3 lei. Pariul este pus pe suma de 100 de lei, iar cumpărătorul îi plăteşte vânzătorului 10 lei, iar dacă intuieşte corect atunci poate câştiga 100 de lei de la vânzător, iar dacă nu a pierdut numai cei 10 lei. Pe partea cealalată, vânzătorul poate câştiga cei 10 lei sau să piardă 100 de lei.