Fiscalitate

Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: ANAF a publicat un ghid pentru contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei “Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală” care aduce clarificări despre obligaţiile contribuabililor care realizează aceste tipuri de venituri.

Astfel, cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală din România  au obligaţia  să  declare  veniturile  şi  să  plătească  impozite, taxe,  contribuţii şi  alte sume la bugetul general consolidat.

Veniturile  din  drepturi  de  proprietate  intelectuală  sunt  considerate  ca  fiind  obţinute  din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.

Aceste venituri se declară anual, prin intermediul formularului 212 (declaraţia unică).

Persoanele  fizice  care  realizează  venituri  din  drepturi  de  proprietate  intelectuală  (cu excepţia veniturilor din exploatarea de către moştenitori a drepturilor de proprietate intelectuală, remuneraţiei  reprezentând  dreptul  de  suită,  remuneraţiei  compensatorii  pentru  copia  privată) datorează contribuţia de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri din activităţi independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau  mai  multe  surse  şi/sau  categorii  de  venituri,  a  căror  valoare  cumulată  este  cel puţin  egală  cu  12  salarii  minime  brute  pe  ţară,  în  vigoare  la  termenul  de  depunere  a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II.

Mai multe detalii puteţi găsi AICI

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.