Fiscalitate

ANAF vine după cei care au câştigat bani din crypto. Ce trebuie să ştie contribuabilii

ANAF vine după cei care au câştigat bani din crypto....

Autor: Alexandru Nanu

15.02.2023, 09:01 11693

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei “ Broşură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală”, care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală.

Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile şi le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal, conform Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

Citiţi AICI şi despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea NFT-urilor.

Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.), conform Art. 10 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, conform Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei, conform Art. 116 alin. 2 lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate.

Pentru informaţii suplimentare, ANAF recomandă consultarea următoarelor surse:

- pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală www.anaf.ro;

- la numărul de telefon: 031.403.91.60;

- la structurile de asistenţă pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Puteţi consulta materialul informativ integral al ANAF AICI

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO