Evenimente

Antreprenorii români învaţă de la Ştefan Mandachi cum pot să îşi transforme propriile afaceri în reţele de franciză

Advertorial

Antreprenorii români învaţă de la Ştefan Mandachi...

Autor: Publicitate

15.11.2023, 07:00 289

La un an după ce ieşit din business-urile HoReCa, Ştefan Mandachi, fondatorul reţelei Spartan, a lansat Franchise Generator, un program educaţional de mentorat destinat antreprenorilor români care vor să-şi francizeze afacerea. La prima ediţie a cursurilor s-au înscris deja 32 de companii locale şi sau conduse de antreprenori români stabiliţi în diaspora.

Programul de mentorat live Franchise Generator a fost conceput pe baza experienţei de business acumulate de Ştefan Mandachi – Spartan este cea mai mare reţea de franciză fast-food dezvoltată în România – dar şi a celorlalţi mentori care participă la proiect.

„Am conceput Franchise Generator ca un program de mentorat live prin care să îi ajut pe antreprenorii români să îşi transforme propria afacere într-o franciză. Pe tot parcursul programului, participanţii au întâlniri directe cu mine şi echipa mea în cadrul cărora pot adresa orice fel de întrebări cu privire la procesul de francizare. Astfel, pot învăţa din experienţa noastră, pot prezenta provocările cu care se confruntă şi putem identifica şi valida soluţii şi strategii adaptate specificului fiecărui business“, explică omul de afaceri.

 

O abordare structurată etapizat

 

Programul Franchise Generator este structurat pe două etape, adaptate şi pliate pe specificul procesului de francizare.

Prima este cea de consultanţă şi analiză, oferite complet gratuit, necesare pentru a stabili dacă afacerea antreprenorului care doreşte să se înscrie se pretează modelului de business în franciză. Ulterior, echipa Franchise Generator realizează auditarea afacerii pentru a stabili împreună cu antreprenorul viziunea de business, valorile şi obiectivele, rezultatele, sarcinile şi rolurile din companie.

După această etapă, urmează cea în care participanţii învaţă efectiv cum să-şi transforme afacerea într-o franciză şi să-şi dezvolte propriul brand. Aceasta include analize SWOT, analiza pieţei, a concurenţei, identificarea şi segmentarea clienţilor etc. Programul utilizează şi modelul american Franchise Disclosure Document, abordare validată internaţional care compensează lacunele din reglementările legale în domeniul francizării din România.

 

Franchise Generator, singurul program bazat pe experienţă reală

 

„Franchise Generator este un program de mentorat live, radical diferit de cele înregistrate, de tip masterclass. Oferim educaţie personalizată cu ajutorul mentorilor, prin singurul program de consultanţă conceput şi predat de un antreprenor care a francizat efectiv şi care a avut succes. Cifrele o demonstrează – sunt cel mai mare francizor român cu o afacere creată de la zero“, spune Ştefan Mandachi.

Potrivit acestuia, programul furnizează antreprenorilor informaţii vitale, necesare pentru evitarea şi corectarea greşelilor, abordarea viitorilor candidaţi, încheierea de contracte care să îi protejeze în mod real, sprijinirea partenerilor etc. „Nu îi poţi învăţa pe alţii toate acestea fără o experienţă reală, fără să parcurgi personal toate etapele şi fără să fi avut succes. Altfel este doar teorie“, subliniază omul de afaceri.

Echipa Franchise Generator include experţi de renume, precum: economistul Iancu Guda, Steven Wolfson, unul din cei mai apreciaţi consultanţi ȋn francizare şi fondator International Franchise Institute, Cristiano Iezzi, fondatorul C House Milano şi unul din cei mai mari francizori europeni, profesionişti în contabilitate şi auditare precum Loredana Mihăilă, dar şi consultanţi fiscali, auditori, traineri etc.

 

„Am învăţat pe propria piele şi am devoltat un sistem funcţional“

 

În cadrul programului Franchise Generator, Ştefan Mandachi îşi valorifică propria experienţă acumulată în domeniul francizării, transmiţând cursanţilor know-how-ul şi bunele practice dobândite de-a lungul anilor.

„În 2011, am renunţat la avocatură, am deschis o patiserie şi am falimentat. Dar am învăţat enorm din acea experienţă, iar eşecul m-a impulsionat. În 2012, am deschis prima locaţie Spartan şi la final am ajuns la 80 de locaţii, cea mai mare reţea de restaurante de tip fast-food cu carne rotisată din Europa. Asta a fost reţeta mea – am învăţat pe propria piele şi am devoltat un sistem funcţional şi un cumul de bune practici care mi-au adus profituri uriaşe. Desigur, am fost şi la nenumărate cursuri şi seminarii internaţionale, unde i-am întâlnit personal pe Tony Robbins, Grant Gardone, Robert Cialdini, Brian Tracy. Dar mi-ar fi fost util când am început francizarea Spartan să ştiu cum au procedat alţii, să învăţ din experienţa lor. Acum, prin Franchise Generator antreprenorii români pot beneficia de «lecţiile» învăţate de mine, de experienţa mea şi a celorlalţi mentori din echipă“, explică Ştefan Mandachi.

 

Înscrierile în programul Franchise Generator au fost redeschise

 

Franchise Generator durează între patru şi cinci luni, cu garanţia că, la finalul programului, business-ul fiecărui participant poate fi francizabil. La prima ediţie s-au înscris 30 de companii şi, deja, au fost redeschise înscrierile.

Ştefan Mandachi consideră că potenţialul mediului românesc de afaceri este uriaş, dar antreprenorii sunt blocaţi în business-ul lor pentru că se concentrează pe micromanagement. Potrivit acestuia, orice afacere poate fi francizată, iar românii caută mai mult ca oricând francize, pentru că oferă siguranţă şi predictibilitate.

În cadrul primei ediţii a programului Franchise Generator s-au înscris firme care activează în HoReCa, construcţii, sănătate, retail alimentar, transport internaţional, panouri solare, instalaţii sanitare etc. Printre companiile paricipante alături de cele locale se află şi firme din Germania, Anglia şi Republica Moldova. „Nu contează de unde sunt, relevant este să îşi poată dezvolta brandul în toată lumea. Eu am deplina convingere că vor franciza în afara ţării dacă vor respecta indicaţiile şi îşi vor face temele. Atâta vreme cât ai know-how, o marcă înregistrată şi eşti dispus să acorzi asistenţă comercială continuă, poţi franciza“, concluzionează Ştefan Mandachi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO