Evenimente

Amenzi de 61.500 lei pentru operatorii staţiilor GPL din Prahova

Amenzi de 61.500 lei pentru operatorii staţiilor GPL din...

Autor: Daniel Lazar

04.11.2023, 10:00 13

Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova a aplicat amenzi de 61.500 lei angajatorilor care desfăşoară activităţi de depozitare şi comercializare a carburanţilor auto tip GPL-cod CAEN 4671 şi 4730, în urma controalelor efectuate în perioada 28 august – 31 octombrie a.c. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au aplicat, pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă, 33 de sancţiuni contravenţionale, constând în 13 avertismente şi 20 de amenzi, în valoare totală de 61.500 de lei. De asemenea, au fost dispuse 47 de măsuri cu termene ferme de remediere a deficienţelor constatate.

Totodată, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat 121 de controale, au aplicat 25 de amenzi în valoare de 147.000 de lei şi au dispus 301 măsuri cu termene de remediere a  deficienţelor constatate. Printre acestea amintim: instruire insuficientă (nerespectarea programului de instruire, testare); căi de acces obstrucţionate; lipsa atestatului GANEx; lipsa documentului privind protecţia la explozie; nepurtare încălţăminte de protecţie; instrucţiuni proprii incomplete (nu ţineau cont de particularităţile locului de muncă); lipsă note control intern; semnalizarea de securitate incompletă.

Acţiunea ITM Prahova s-a încadrat în Campania Naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă şi pentru verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, de către operatorii economici cu domeniul de activitate amintit.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziilor legale în materie; eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare; creşterea gradului de conştientizare  a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă; creşterea gradului de conştientizare  a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO