Eveniment

Ziarul Financiar aduce în prim-plan starea sectorului agroalimentar în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness de pe 29 octombrie „Cum putem creşte ponderea produselor româneşti la raft?“

Ziarul Financiar aduce în prim-plan starea sectorului...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.10.2019, 00:05 167
Ziarul Financiar organizează marţi 29 octom­brie conferinţa ZF Agrobusiness: cum poate agricultura să devină motorul principal al economiei?, prin care reuneşte fermieri, companii, analişti şi reprezentanţi ai autorităţilor din domeniu pentru a discuta despre starea la zi a sectorului agroalimentar din România.

După doi ani 2018-2019 cu producţii bune la cereale, se pune întrebarea cum va fi următorul an dat fiind că, deşi investiţiile în infrastructura de irigaţii s-au mărit, producţia locală stă tot la mila vremii.

Potrivit Ministerului Agriculturii, producţia de grâu a României în 2019 a fost de peste 10 milioane de tone, similară cu cea de anul trecut.

Producţia de orz şi orzoaică a crescut de la 1,87 milioane de tone la 1,96 milioane de tone. În acelaşi timp, recolta de floarea-soarelui a crescut cu 11%, până la 3,4 milioane de tone. În ultimii doi ani, România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui.

Subvenţiile acordate fermierilor în 2019 au fost de 1,9 miliarde de euro. Tot în anul curent, România a ajuns la o suprafaţă irigată de 1,4 milioane de hectare, iar oficialii actuali ai ministerului îşi propuneau să atingă anul viitor pragul de 2 milioane de hectare irigate.

Astfel, în cadrul conferinţei se va discuta şi despre măsurile pe care le poate lua România pentru a avea o producţie constantă anual.

De asemenea, speakerii invitaţi vor trata tema creşterii valorii adăugate în agricultură şi industria alimentară şi vor discuta şi despre creşterea exporturilor şi importanţa investiţiilor în noi tehnologii pentru dezvoltarea sectorului.

Pe de altă parte, una dintre cele mai critice probleme cu care se confruntă fermierii este valorificarea producţiei şi listarea în magazine.

Cum putem creşte ponderea produselor româneşti la raft, ce bariere întâmpină producătorii români atunci când vor să-şi listeze produsele în magazine sau importanţa asocierii pentru dezvol­tarea fermelor româneşti sunt teme dezbătute în cadrul conferinţei care va avea loc pe 29 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO