Eveniment

ZF Power Summit 2023. Sorin Elisei, Deloitte România: Din tot ce se desfăşoară la Bruxelles în aceste săptămâni ar trebui să înţelegem că avem nevoie de o regândire a ajutoarelor de stat

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Sorin Elisei, Deloitte România:...

Autor: Alex Ciutacu

23.02.2023, 13:12 162

Bruxelles-ul discută în această perioadă relaxarea şi regândirea regulilor ajutoarelor de stat, ca parte a unui pachet de măsuri care ar trebui să păstreze competitivitatea industriei europene în faţa subvenţiilor şi măsurilor luate de economii precum SUA, China sau Japonia, ceea ce va pune România în poziţia de a-şi regândi logica ajutoarelor de stat pentru a avea o industrie competitivă în peisajul tranziţiei energetice, a explicat Sorin Elisei, liderul practicilor de Energie şi Sustenabilitate al Deloitte România, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Din tot acest plan industrial verde şi din ce se desfăşoară la Bruxelles săptămânile acestea ar trebui să înţelegem că trebuie să regândim sistemul de ajutoare de stat. El nu e nici complex, nici greoi, are o desfăşurare care blochează anumite proiecte ale investitorilor pentru că nu te poţi apuca să cheltui banii până când nu ai semnat contractul de finanţare. Şi ăsta e un lucru care dacă durează un an, un an jumate. Este o preocupare legată de cât de repede ajung banii din ajutoarele de stat în economia reală”.

El spune că procedurile se pot schimba şi dă exemplul Germaniei, unde statul a acordat un ajutor de câteva sute de milioane de euro prin grant direct, ajutor individual, către un producător de oţel pentru adopţia hidrogenului verde.

„În momentul în care statele mari înţeleg că trebuie să se ducă la cei mai mari jucători şi să le dea ajutoare individuale în mod direct, eu spun că este un semnal. Ar trebui să simplificăm procedurile, bineînţeles că trebuie să existe şi nişte chei de verificare, în care banii ajung la marii producători. Altfel, o să avem un paradox în 2025-2026, când vom avea o mare producţie de energie regenerabilă pe care eventual o vom valorifica la export”.

Alte declaraţii

  • Sunt mulţi nori negri la orizont şi discuţiile pe care le vedem cu SUA, China şi alte blocuri economice, noi vedem o întoarcere la intervenţionism şi vedem că şi Inflation Reduction Act şi ce va face Japonia, China şi ce urmează să mai facă şi alte ţări pune pe masă un soi de război comercial şi acest război comercial vine, în mod interesant, chiar în zona verde.
  • Acum 2-3 ani am avut mulţi sceptici care se uitau la înverzire, la ce transformări vin şi acum vedem la nivel global o cursă accelerată de subvenţii astfel încât tranziţia să se întâmple. Cine are primul acces la tehnologie, cine face primul proiectele are şansele de a rămâne în piaţă şi indiferent de coloratura geopolitică şi geostrategică există o cursă spre a avea aceste tehnologii disponibile.
  • Cred că va fi în sarcina companiilor din România să se descurce, să-şi găsească şi să-şi structureze abordarea şi să convingă autorităţile să poată să îi susţină în această transfromare, unde nu vorbim doar de consumul de energie electrică şi gaze naturale al clienţilor industrial. Sunt peste 100 de instalaţii şi subinstalaţii sub ETS în România, care au nevoie de transformare inclusiv de tehnologie, de proces tehnologic, nu vorbim numai de emisii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO