Eveniment

ZF LIVE. Tabloul defaulturilor în 2024. Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: Imobiliarele, companiile dependente de Germania şi businessurile cash-hungry sunt cele mai vulnerabile la faliment

Autor: Iulian Tenchiu

18.02.2024, 17:00 214

În 2024, riscul de faliment va pune presiune în special pe dezvoltatorii imobiliari, mai ales pe fondul creşterii preţului materialelor de construcţii, care obligă companiile să scoată tot mai mulţi bani din buzunar, este de părere Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

„Cred că zona de real-estate va fi în continuare sub mare presiune. Problema se pune în principal din perspectiva dezvoltatorilor şi vine şi pe partea de materiale. Dacă ai o problemă aici, o să ai o problemă şi pe lanţul de aprovizionare, pentru că componenta creditului furnizor e mult mai mare” a declarat CEO-ul CITR în cardul emisiunii de business ZF LIVE realizată cu sprijinul Orange Business.

Riscul de faliment planează şi asupra companiilor care au nevoie de foarte mult cash pentru a îşi derula operaţiunile. Finanţarea continuă să rămână scumpă, iar  creditele contractate pot aduce dificultăţi.

„Cred că tot ce înseamnă cost de finanţare mare va avea o influenţă foarte mare. Companiile care sunt foarte cash-intensive şi au nevoie de punţi lungi de bani, costul banilor fiind mai mare, el se poate transforma într-o problemă” a mai spus Paul Dieter Cîrlănaru

Alte businessuri expuse la riscul de faliment sunt cele dependente de Germania, unde slăbiciunea economică îşi spune cuvântul şi forţează economia să se uite mai degrabă către rezolvarea dificultăţilor decât către businessul cu micile companii.

„Un alt segment care necesită foarte multă atenţie sunt companiile care sunt foarte dependente de export, în special de exportul faţă de Germania” a mai spus CEO-ul CITR la ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO