Eveniment

ZF LIVE. Paradoxul vinului românesc: Deşi România este al şaselea cel mai mare producător european, străinii nici nu ştiu că existăm VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

17.02.2024, 18:30 8155

„Nu există în primele 8-10 opţiuni din punct de vedere al ţării un vin românesc. Continuăm să fim în meniurile restaurantelor de afară ceva exotic. Străinii nu ştiu că România produce vin, deşi suntem locul şase în Europa şi 12 sau 13 în lume. În schimb de vinurile greceşti, ungureşti sau croate, se tot vorbeşte” a declarat preşedintele WINELOVER România, în cadrul emisiunii de business ZF LIVE realizată cu sprijinul Orange Business. 

În 2023, producţia de vin a României a atins 4,4 milioane de hectolitri, după o creştere de 15% faţă de anul precedent şi se menţine pe locul 6 în clasamentul euro­pean. În ciuda acestor rezultatelor, vinul românesc rămâne o opţiune exotică, aproape necunoscută în afara graniţelor, unde mult mai prezente sunt vinurile produse de vecinii din Grecia, Ungaria sau Croaţia.

”Noi vindem în afară un vin foarte ieftin şi încercăm să ne debarasăm de această imagine, să o asociem cu vinuri de calitate bună sau foarte bună. Lucrăm impreună cu parteneri de afară, manageri de restaurante care să recomande ei vinurile româneşti consumatorilor străini” a declarat Liviu Gheoghe, vicepreşedinte WINELOVER România, la ZF Live.

Situaţia vinurilor româneşti poate fi pusă  pe seama promovării slabe a produselor din cramele locale. Asociaţiile iubitorilor de vin încearcă să crească expunerea vinurilor peste graniţă prin colaborarea cu restaurantele de afară şi prezentarea soiurilor clasice clienţilor acestora.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO