Eveniment

ZF LIVE. Economiştii vin în sfârşit cu veşti bune: Mult aşteptata scădere a preţurilor începe în februarie. După scăderea inflaţiei, vine şi scăderea dobanzilor VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

02.03.2024, 13:00 9450

Economiştii prognozează că scăderea preţurilor va începe să îşi facă simţită prezenţa începând cu luna februarie, tendinţă care va continua şi în martie, pe baza semnalelor transmise de BNR. Dacă tendinţa dezinflaţionistă continuă, o decizie privind scăderea dobânzilor ar putea intra în discuţie aproape de jumătatea anului, explică Ionuţ Dumitru.

”Domnul guvernator a spus că trebuie să vedem două două luni de inflaţie în scădere, adică ianuarie am văzut o inflaţie mai mare decât în luna anterioară, aşa cum era de anticipat. După măsurile fiscale implementate de la 1 ianuarie de către Guvern, inflaţia a crescut un pic, la 7,4% în luna ianuarie, în concordanţă cu estimările noastre, care sunt foarte apropiate de ceea ce şi BNR estimează. Probabil că începând cu luna februarie vom vedea o reluare a tendinţei dezinflaţioniste,. Deci probabil februarie şi martie vor fi cele două luni. Noi anticipăm în momentul de faţă că se va întâmpla o reducere a dobânzilor în şedinţa din mai” a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffesen Bank, în cadrul emisiunii ZF Live, organizată cu sprijinul Orange Business.

Odată ce BNR va începe ciclurile de reducere a dobânzii, aceasta se va diminua cu 0,25 pe fiecare şedinţă a Băncii, aducând un minus de 75 de puncte la dobânda aflată în prezent la 7%. Prima condiţie pentru reducerea dobânzilor rămâne continuarea tendinţei dezinflaţioniste care trebuie să vină în următoarele două luni.

„Noi ne aşteptăm ca odată ce va începe ciclul de reducere a dobânzii, să fie menţinut pasul de 0,25 scădere de dobândă de politică monetară în toate şedinţele până la finalul anului. Adică vedem o scădere a dobânzii de politică monetară până la cinci-75 la finalul anului faţă de nivelul curent de 7% dacă se confirmă tendinţa dezinflaţionistă aşa cum o aşteptăm în momentul de faţă, ar fi toate motivele să vedem o tendinţă de reducere a dobânzii de politică monetară până la finalul anului, începând cu luna mai, dar sunt încă incertitudini destul de mari” a mai spus Ionuţ Dumitru la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO