Eveniment

ZF LIVE. Economia românească stă pe o bombă cu ceas. Economiştii: Nu e posibil să stăm şapte ani ca să reducem deficitul sub 3%. Nu ne finanţează nimeni VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

03.03.2024, 10:00 152

Analiştii economici avertizează că România trebuie să rezolve problema deficitul bugetar cât mai repede, pentru că marile pieţe financiare nu vor mai împrumuta bani. În contextul în care deficitul bugetar este prognozat să crească la 6% în 2024, prelungirea planului de redresare pe următorii şapte ani nu este fezabilă. Economiştii sunt de părere că nevoia de finanţare uriaşă, combinată cu lipsa puterii de absorţie a unor astfel de fonduri sunt principalele motive pentru care pieţele vor refuza să se implice, singura soluţie fiind reducerea deficitului într-un timp mai scurt.

„Eu sincer nu văd cum ar fi posibil să stăm şapte ani ca să reducem deficitul sub 3%. Nu ne finanţează nimeni încă şapte ani cu deficite de 5-6%, necesarul de finanţare este prea mare pentru capacitatea de absorţie a pieţelor financiare pe care le are România. Finanţarea datoriei publice nu e o treabă uşoară, trebuie să găseşti resurse la costuri acceptabile. Dobânzile la datoria publică sunt undeva aproape de 2% din PIB. Ca efort bugetar, când ai resurse de doar două, 7% din PIB din taxe şi impozite şi 2% din PIB îi cheltui doar pe dobânzi. Nu poţi să spui că e puţin”, a spus Ionuţ Dumitru la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Economiştii subliniază că reducerea deficitului în mai puţin de şapte ani este imperativă. Chiar dacă 2024 este an electoral, iar o reducere a cheltuielilor iese din discuţie, Guvernul trebuie să privească mai departe şi să găsească o soluţie. În lipsa ei, riscul ca România să fie refuzată de pieţele financiare atunci când va avea nevoie de bani, creşte considerabil.

„În momentul de faţă la toată lumea se gândeşte la anul electoral. Sunt mai multe runde de alegeri şi e de aşteptat să nu vedem paşi prea hotărâţi de consolidare fiscală anul acesta. Dar nici aş nu m-aş duce în în opţiunea asta de reducere a deficitului bugetar în în următorii 7 ani sub 3% nu ne va tolera nimeni. Pieţele financiare nu ne vor tolera”, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO