Eveniment

ZF Live. Andrei Crigan, firma de consultanţă Gateway&Partners: Oportunităţi noi pe piaţa din Republica Moldova: TVA se înjumătăţeşte în sectorul HoReCa

Andrei Crigan, partener în firma de consultanţă Gateway&Partners: Există foarte mult loc de investiţii în ceea ce înseamnă business hotelier. În fiecare an, tot ce înseamnă intrări ale cetăţenilor străini în Republica Moldova creşte cu 20-30%.

Andrei Crigan, partener în firma de consultanţă Gateway&Partners: Există foarte mult loc de investiţii în ceea ce înseamnă business hotelier. În fiecare an, tot ce înseamnă intrări ale cetăţenilor străini în Republica Moldova creşte cu 20-30%.

Autor: Roxana Mihalcea

04.09.2018, 00:00 330

♦ Republica Moldova are o cifră de afaceri totală de 13 miliarde de euro, care provine de la 36.000 de companii.

Marile oportunităţi apar în domeniile mai puţin cunoscute de jucătorii de pe piaţa din Re­publica Moldova. Înce­pând cu octombrie anul acesta, companiile care vor să investească în acest sector vor beneficia de o di­minuare a TVA de la 20% la 10%, a spus Andrei Crigan, partener în firma de consultanţă Gateway&Partners, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Există oportunitate în tot ce înseamnă HoReCa, inclusiv s-au făcut reforme care vor intra în vigoare din octombrie pe tot ce înseamnă diminuare TVA în hoteluri, restau­rante, cafenele şi baruri. Cota s-a diminuat de la 20% la 10%, respectiv businessul acesta a devenit competitiv în comparaţie cu regiunea“, a spus Andrei Crigan.

În prezent, Republica Moldova are acordul de liber schimb atât în cadrul ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), cât şi al celor din Uniunea Europeană. Astfel, s-a schim­bat tot ce ţine de greutate specifică comerţului exterior înspre UE, inclusiv către ţările terţe.

„Se diversifică mult exporturile. Merge foarte bine comerţul în China, mai ales cu vinurile. Acum este mai previzibil, dat fiind faptul că avem acest acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, care ne oferă libertatea acestei pieţe de 500 de milioane de consumatori. Este şi un pic mai multă stabilitate.“

Totuşi pentru a atrage investitori străini sunt necesare schim­bări în ceea ce priveşte legislaţia aflată în vigoare. În acest sens, în Moldova s-a încheiat etapa de libera­lizare a autorizaţiilor pentru comerţ şi unităţile de alimentaţie publică. „Nu mai este nevoie să mergi să scoţi autorizaţia pentru a începe businessul. Începi businessul, notifici autoritatea locală şi după ei vin dacă este cazul şi te controlează în ce măsură te-ai conformat cu condiţiile legii.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO