Eveniment

ZF Green Economy: Economia circulară e posibilă, dar pe termen lung. Au apărut deja iniţiative la nivel de companii. Tranziţia către economia circulară va dura minimum 15-20 de ani

ZF Green Economy: Economia circulară e posibilă, dar pe...

Autor: Cristina Roşca

24.04.2021, 12:22 502

Tranziţia către economia circulară, care vrea să întrerupă ciclul clasic de producţie şi să transforme deşeurile în materii prime, este un proces de durată, tranziţia urmând a dura minimum 15-20 de ani.

„Nu putem spune că există un model de economie circulară. Ea este un facilitator al sustenabilităţii şi trebuie respectate vreo trei principii fundamentale. Trebuie creat un supply chain circular, trebuie regenerat sistemul natural, iar la nivel de proiectare se impune nevoia reducerii generării de deşeuri şi stoparea poluării, pe când la nivel de utilizare se impune creşterea durabilităţii produselor şi a materialelor utilizate“, spune Marius Brînzea, strategy director, Reciclad’Or.

Dacă vorbim despre un model de economie circulară în acest moment, există exemple punctuale, iniţiative la nivel de companii, dar nu există exemple la nivel sistemic.

„Într-o economie circulară e nevoie de implicarea tututor actorilor. E uşor ca noi, companiile implicate în procesul de reciclare, să avem materii prime secundare, dar să nu le putem introduce în produsele noi. E uşor să ai un produs realizat din materiale reciclate, care să fie mai scump, iar consumatorul să nu şi-l dorească. E o problemă complexă“, adaugă Marius Costache, director general, GreenWeee şi GreenGlass.

Ca să ne îndreptăm către o economie circulară, companiile trebuie să includă sustenabilitatea în strategia şi misiunea lor. Ele trebuie să conştientizeze necesitatea creşterii durabilităţii produselor şi materialelor utilizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO