Eveniment

Zacamant de titei descoperit in Marea Neagra

07.09.2007, 19:05 17

Petrom a descoperit un zacamant de titei pe blocul de explorare Histria XVIII din Marea Neagra, cu un volum zilnic de 357 tone de titei si 35.000 metri cubi de gaze, care va intra in productie in anul 2009, a anuntat ieri compania.
Zacamantul a fost descoperit de sonda Delta 4, care a fost forata pe blocul de explorare Histria XVIII din Marea Neagra.
"In prezent se analizeaza viitoarele faze de evaluare si dezvoltare ale descoperirii. Aceasta descoperire semnificativa va intra in productie in 2009 si va contribui la atingerea obiectivului nostru de productie in Romania pentru 2010, de 210.000 bep pe zi (barili echivalent petrol - n.r.)", spun reprezentantii Petrom. Delta 4 este cea de-a doua descoperire importanta de titei si gaze a Petrom, dupa cea de la sonda Torcesti din localitatea Adjud (Vrancea), anuntata in luna mai. La Adjud, compania a descoperit un zacamant de gaze cu un volum zilnic de 130.000 metri cubi de gaze naturale si 11 tone de gaz condensat, productia urmand sa inceapa in luna octombrie a acestui an.
Investitiile Petrom, in acest an, pentru explorare si productie sunt de circa 500 mil. euro, fiind planificate un total de 44 de sonde de explorare si evaluare.
Petrom a produs anul trecut 4,78 mil. tone de titei si 5,92 miliarde metri cubi de gaze. In Kazahstan, productia de titei si gaze a urcat cu 42% si a ajuns la 1,58 mil. barili echivalent petrol. Productia de titei si gaze a grupului a scazut cu 5,6%, la 74,64 milioane barili echivalent petrol, fiind influentata de nivelul scazut al productiei interne, cu 8,4% la titei si cu 4,3% la gaze. Oficialii firmei spun ca intentioneaza sa extinda activitatile societatii in state din Europa de Sud-Est, printre care Ucraina, in domenii precum explorarea, productia de petrol si gaze naturale sau distributia de carburanti.
"Cautam alte oportunitati de business in Ucraina si in alte tari din Sud-Estul Europei, piete pe care ne vom creste prezenta", a afirmat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe, la conferinta internationala "150 de ani de petrol in Romania - Traditia evolutiei", organizata de trustul de presa Realitatea-Catavencu, in colaborare cu Ministerul Economiei.
Ea a adaugat ca firma, controlata de grupul austriac OMV, vizeaza crearea unor capacitati proprii de stocare a gazelor naturale, in perspectiva constructiei gazoductului Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO