Eveniment

Wood evalueaza la 3,2 mld. euro "energia" ramasa la stat

Wood evalueaza la 3,2 mld. euro "energia" ramasa la stat

Click pentru imaginea marita

07.06.2007, 19:57 15

Banca de investitii Wood & Company din Cehia evalueaza cele trei complexuri energetice - Turceni, Craiova si Rovinari, si cele trei distributii de electricitate - Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, ramase inca in portofoliul statului la aproximativ 3,2 mld. euro. Debutul procesului de privatizare al celor sase active ar trebui sa aiba loc odata cu inceputul anului viitor, potrivit ultimelor estimari ale oficialilor romani.
Evaluarile sunt facute pentru a facilita formarea unei imagini despre valoarea potentialelor tinte de pe piata locala care ar putea intra in vizorul grupului energetic ceh, CEZ. Cehii detin deja Electrica Oltenia, cea mai mare companie de distributie de energie electrica dupa numarul de consumatori, dar si-a anuntat planuri serioase in ceea ce priveste completarea acestui protofoliu. Astfel, CEZ a declarat ca vrea un complex energetic si este interesat de privatizarea Electrica Muntenia Nord, compania care ar completa cel mai bine actualul portofoliu al cehilor de pe piata locala.
Wood evalueaza complexul energetic Craiova la 378 mil. euro, complexul energetic Rovinari la 792 mil. euro si complexul energetic Turceni la 1,4 mld. euro. Evaluarea s-a facut in urma multiplicarii fiecarui MW de capacitate instalata cu aproximativ 0,6 mil. euro. In realizarea acestei evaluari, Wood a mai luat in considerare si faptul ca aceste complexuri se afla la jumatatea duratei de utilizare economica.
In cazul distributiilor de electricitate, Wood plaseaza Electrica Muntenia Nord la valoarea de 241 mil. euro, Electrica Transilvania Nord la 217 mil. euro si Electrica Transilvania Sud la 204 mil. euro. In cazul acestor companii, evaluarea s-a facut in functie de valoarea fiecarui consumator pe care respectiva companie il deserveste.
Fiecare mie de clienti a fost evaluata la circa 0,2 mil. euro, fara a se face diferentieri in functie de zona sau de potentialul economic al zonei pe care fiecare companie il deserveste.
Complexurile energetice au suscitat interesul celor mai mari grupuri europene, prezente sau nu pe piata de profil. RWE (Germania), E.ON (Germania), Enel (Italia), CEZ (Cehia) si altele si-au anuntat intentia de a participa la procesele de privatizare ale celor trei complexuri.
In functiile de datele financiare ale companiilor inregistrate in anul 2005 valoarea celor sase active a fost stabilita la peste 4 miliarde de euro de catre consultantii de la Capital Partners in cadrul Anuarului ZF - Cele mai valoroase 100 de companii din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO